Nog zacht

Nog even houdt het zachte weer aan, maar net voor het weekeinde komt er verandering in de weerkaarten.

Een hogedrukgebied dat zich opbouwt boven Bretagne en over Engeland naar de Noordzee trekt, zorgt ervoor dat de nu nog zuidwestelijke wind vanuit de noordoosthoek gaat waaien. Zachte maritieme lucht wordt ingeruild voor drogere, frissere lucht uit Rusland en Scandinavië, waar het ook overdag vriest.

Vooralsnog zitten we in de zachte lucht, maar ook dan kan het in december ’s nachts flink afkoelen. Komende nacht is dat het geval. Tijdens flinke opklaringen en bij weinig wind daalt de temperatuur landinwaarts naar 1 graad. Het wordt nevelig, en vooral in het noorden ook lokaal mistig. Vanuit Zeeland neemt de bewolking gedurende de nacht weer toe. Hier wordt het niet kouder dan 6 graden.

Na een frisse nacht is de zon op sommige plekken in het noorden en oosten nog even te zien voordat het ook hier in de ochtend bewolkt raakt, met af en toe regen. De zuidenwind is zwak tot matig en in het zuidwesten worden maxima bereikt van 10 graden, terwijl in Friesland en Groningen het kwik blijft steken bij 7 graden.

Donderdag verloopt zacht en kletsnat. Vanaf vrijdag daalt de temperatuur, met overwegend droge, maar bewolkte dagen en in de nachten vorst.