Nederland en Europa kort

Energieagentschap van Europese Unie komt in Ljubljana

Brussel. Het nieuwe Europese agentschap voor samenwerking op het gebied van energie, Acer, wordt gevestigd in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Dat hebben de regeringen van de EU-landen in Brussel besloten. Het agentschap moet de verdere liberalisering van de Europese gas- en stroommarkt, waartoe de EU-landen afgelopen voorjaar besloten, coördineren en afspraken over Europese netwerken voor gas en stroom voorbereiden. Het agentschap begint 3 maart. (AP)

Samenwerking bij winnen windenergie

BRUSSEL. Nederland gaat met zeven andere landen samenwerken bij het opwekken van windenergie op de Noordzee. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft daartoe gisteren een overeenkomst getekend in Brussel. De acht landen – naast Nederland gaat het om België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Ierland – zien windenergie als een belangrijk hulpmiddel om de EU-doelstelling te halen dat in 2020 het gebruik van duurzame energie met 20 procent moet zijn toegenomen. In de overeenkomst is nog geen sprake van concrete projecten. (ANP)

Belg langer EU-leider christendemocraten

BRUSSEL. De Belgische oud-premier Wilfried Martens (73) zal nog een nieuwe termijn van drie jaar voorzitter zijn van de Europese christendemocratische partij EVP, waartoe ook het CDA behoort. Martens wordt morgen herkozen bij een groot partijcongres, waar ook premier Jan Peter Balkenende aanwezig is. Martens is daar de enige kandidaat. Hij is al sinds de oprichting negentien jaar geleden voorzitter van de partij, momenteel de grootste in Europa. (ANP)