Kunnen we bij fitnessen elektriciteit opwekken?

Is het niet mogelijk om wat er aan beweging wordt gegenereerd op fitnessapparaten in de sportschool om te zetten in energie, wil Simone Stevens uit Hilversum weten.

Arjen Jansen, onderzoeker Human Power aan de TU Delft, krijgt die vraag eens per twee weken op zijn bord. Zijn antwoord: ja, dat kan, want bijna alles waarbij de mens arbeid verricht, kun je omzetten in energie. „Kijk maar naar een dynamo op de fiets. In de VS is er zelfs al een aantal sportscholen waar spinningfietsen beweging omzetten in elektriciteit.”

En technisch is het niet heel moeilijk. Onlangs studeerde een van Jansens studenten af op een spinningfiets met een stekker. De fiets geeft energie terug aan het elektriciteitsnet, gewoon via een snoer naar het stopcontact. Jansen: „Voor het werken met gewichten zou je bijvoorbeeld een ouderwetse hangklokconstructie kunnen gebruiken: je duwt gewichten omhoog die tijdens het zakken een dynamo aandrijven.”

De grote vraag is, levert het wat op? Op een spinningfiets, het meest geschikte trainingstoestel voor zulke toepassingen – want de grootste spieren zitten in je benen –, kun je 100 watt, 100 joule per seconde trappen, zegt Jansen. „Daarmee houd je een gloeilamp, middelgrote led- tv of miniwaterkoker aan de praat. Voor een grotere waterkoker, al gauw 1.500 watt, heb je zeker vijftien man nodig. Wil je heel Nederland van elektriciteit voorzien, dan zouden alle Chinese mannen tussen de 18 en 65 jaar fulltime, 24 uur per dag, op een spinningfiets moeten zitten.”

Echt rendabel is het dus niet. Zeker als je bedenkt dat ook de bouw van een sportschool, de verlichting, de sauna, het zwembad en de airco veel energie kosten. Jansen: „Zouden alle sportschoolbezoekers hardlopen in de buitenlucht, dan is dat veel milieuvriendelijker.”

En toch denkt hij dat de energieopwekkende sportschool ook in Nederland zal oprukken. „Het idee dat je energie kunt teruggeven, geeft mensen een goed gevoel.”

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande