Kort nieuws Wetenschap

Baby’s van laag opgeleiden hebben moeilijk karakter

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 8 dec. - Baby’s van ouders met een lager opleidingsniveau hebben het al vanaf de geboorte moeilijker dan baby’s van ouders met een hoog opleidingsniveau. Ze groeien onder andere minder snel als foetus, worden vaker te vroeg geboren en hebben een lager geboortegewicht. Als ze zes maanden oud zijn, blijken baby’s van laagopgeleide ouders bovendien een moeilijker karakter te hebben en hardhandiger bejegend te worden door de moeder dan die van hoogopgeleide ouders. Dat blijkt uit onderzoek waarop Pauline Jansen vrijdag in Rotterdam promoveerde. Volgens de onderzoeker lopen deze baby’s ook meer risico op gezondheids- en gedragsproblemen in het latere leven.

Teerzandwinning vervuilt rivieren

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 8 dec. - De milieueffecten van de teerzandwinning in Canada zijn ongunstiger dan de toezichthouders opgeven. De winning blijkt het gehalte PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in lokale rivieren sterk te verhogen. Er zijn PAK-concentraties gemeten die in het laboratorium giftig bleken voor vissenembryo’s (PNAS, early edition). De teerzanden rond de Athabasca-rivier zijn afzettingen waarin zich veel dikke aardolie bevindt. Die is er alleen onder verhitting uit te winnen en moet chemisch worden omgezet in bruikbare aardolie. Tot nu toe werden de PAK’s in het water als een natuurlijk gegeven beschouwd.

Exoten niet door IJzeren Gordijn

Door onze reactie wetenschap

rotterdam, 8 dec. - Het IJzeren Gordijn heeft verhinderd dat Oost-Europa net zo werd overspoeld met exotische vogels als West-Europa (Biological Conservation, 24 november). In West-Europa liep het aantal exoten (zoals nijlganzen, Indische ganzen en halsbandparkieten) tussen 1945 en 1991 op van 36 tot 54. In Oost-Europa nam het af van 11 tot 5. De meeste exoten ontsnappen uit particulier bezit of dierentuinen. Ze gelden als een bedreiging voor de lokale fauna.