Kort nieuws Sport

Onderzoek naarillegaal gokken bij FC Eindhoven

EINDHOVEN, 8 dec. - De politie doet onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van FC Eindhoven bij het grootschalige gokschandaal in het Europese voetbal. Voorzitter Ed Creemers van de club uit de eerste divisie heeft dat gisteravond bevestigd tegenover Omroep Brabant. Hij zei erbij zich geen zorgen te maken. Voetbal International concludeerde dat er bij duels van onder meer Eindhoven sprake was van „opvallende patronen”, waarover ook justitie zich nu buigt. Op Aziatische websites zou online gewed kunnen worden op bijvoorbeeld het aantal hoekschoppen. Dat is gemakkelijker te beïnvloeden dan de uitslag. Eén opmerkelijke uitslag dit seizoen van FC Eindhoven: op 11 september verloor de ploeg thuis met 8-0 van FC Dordrecht. Anderhalve week geleden werd bekend dat de KNVB de politie heeft gevraagd onderzoek te doen naar twee duels in de eerste divisie waar mogelijk sprake is geweest van omkoping. (ANP)

Arbiter mishandeld na amateurduel

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 8 dec. - De politie in Utrecht heeft zondag na een amateurwedstrijd tussen het zevende van Sporting ’70 uit Utrecht en het achtste van Batavia ’90 uit Lelystad drie voetballers van de bezoekende club aangehouden. Ze zijn na het opmaken van proces verbaal naar huis gestuurd, maar worden ervan verdacht de scheidsrechter te hebben mishandeld. Die liet bij de stand 2-3 vlak voor tijd doorspelen en bood zo Sporting de kans voor 3-3 te zorgen. Na het eindsignaal werd de arbiter geschopt en geslagen. De scheidsrechter liep letsel in zijn gezicht op. Secretaris van Batavia ’90 Rob van der Veer zegt in een reactie dat „deze drie jongens er dit seizoen niet meer in komen”. Over een royement voor het leven moet een bestuursvergadering uitsluitsel geven. „Daar zijn wij zeker vóór”, aldus secretaris Van der Veer.

Zoon van Castro in bestuur van IBAF

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. - Antonio Castro is gekozen als vicevoorzitter van de internationale honkbalfederatie IBAF. De 39-jarige zoon van de Cubaanse leider Fidel Castro moet er mede voor zorgen dat honkbal in de toekomst weer een olympische sport wordt. Antonio Castro was op het afgelopen WK honkbal de teamdokter van de Cubanen. Cuba verloor de finale van de Verenigde Staten.

Lees een recent artikel over Castro op nrc.nl/sport

Nieuw uurrecord

MOSKOU, 8 dec. - Maas van Beek (54) heeft gisteren op de wielerbaan van Moskou het werelduurrecord achter de derny verbeterd. De Nederlander kwam achter gangmaker Wilco van der Hoorn tot een afstand van 66,343 kilometer. Matthé Pronk was houder van het record met 66,017. Van Beek had een ongekend zwaar verzet gemonteerd van 70 tanden voor en 13 achter. (ANP)