Kort nieuws Kunst

Onlineverkoop van muziek in Zweden 18 procent omhoog

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 8 dec. - De verkoop van muziek in Zweden is in de eerste negen maanden van 2009 gestegen met 18 procent. Dit heeft de Internationale Federatie van Muziekproducenten (IFPI) bekendgemaakt. De stijging van de muziekverkoop komt nadat Zweden in april juridische stappen ondernam tegen internetpiraterij, waaronder de site Pirate Bay. Tegelijkertijd kregen legale bedrijven als Spotify, dat muziek streaming aanbiedt, meer ruimte. De stijging in de muziekverkoop doet zich vooral voor op internet: de onlinemuziekverkoop steeg met 80 procent, de verkoop van cd’s en platen in winkels met 9 procent.

Fans in de rij voor afscheid van Shaffy

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 8 DEC. - Zo’n 3.000 bewonderaars van Ramses Shaffy hebben gistermiddag afscheid genomen van de vorige week overleden zanger. Hij lag opgebaard in een gesloten kist van blank hout in de entreehal van Carré in Amsterdam. Het theater organiseerde de herdenking op verzoek van de gemeente. De rij belangstellenden stond drie uur lang tot ver om de hoek, de Prinsengracht op, waardoor iedereen een klein half uur moest wachten alvorens het theater binnen te kunnen gaan. De fans brachten bloemen, kaartjes, foto’s en zelfs een halflege fles rosé mee die ze op en bij de met rode rozen bedekte kist legden. Vandaag is Shaffy in besloten kring begraven. Een kleine groep intimi zal mogelijk nog een openbare herdenkingsavond organiseren.

Beslag op geheime collectie Parmalat

rome, 8 dec. - De Italiaanse autoriteiten hebben beslag gelegd op de verborgen kunstcollectie van Parmalat-oprichter Carlisto Tanzi, die vorig jaar tot tien jaar celstraf werd veroordeeld voor grootscheepse fraude bij Parmalat in 2003, waar bij het bankroet 14 miljard euro bleek te zijn verdwenen. De waarde van de collectie, bestaande uit 19 schilderijen en tekeningen van onder anderen Monet, Degas, Van Gogh en Picasso, wordt op 90 miljoen euro geraamd. De politie kwam de kunst, verborgen bij een vriend, op het spoor na telefoontaps, en nadat tv-journalisten hadden ontdekt dat een deel van de kunst verkocht dreigde te worden. Een Russische miljardair had 10 miljoen over voor de Monet. Tanzi is nog vrij in afwachting van hoger beroep. (AFP)

Noord-Koreanen niet naar Australië

sydney, 8 dec. - Australië weigert visa te verstrekken aan vijf Noord-Koreaanse kunstenaars. Ze waren uitgenodigd om te spreken op de Asia Pacific Triennial of Contemporary Art in Brisbane, waar werk van ruim honderd kunstenaars uit 25 landen in de regio te zien is. Minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith wilde voor de vijf geen uitzondering maken op het visaverbod voor Noord-Korea, ingesteld om de nucleaire ambities van Pyongyang te bestraffen. De vijf behoren tot de ruim duizend kunstenaars die werken voor kunststudio Mansudae, waarvan een deel fulltime propagandakunst produceert. Medecurator van de expositie Nick Bonner spreekt van censuur. Een schilderij van een hoogoven kan volgens hem nog voor sociaal-realisme doorgaan, de rest van de schilderijen betreft portretten en landschappen. (AP)