Kort nieuws Economie

Recessie valt mee in Rotterdam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. - Rotterdam heeft minder last van de economische crisis dan het stadsbestuur vorig jaar verwachtte. Het banenverlies in de haven wordt grotendeels gecompenseerd door een toenemende vraag naar werknemers in vooral de zorgsector. Dat blijkt uit vanmiddag verschenen cijfers van de gemeente. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is dit jaar met 1.094 opgelopen tot 29.779. Rotterdam reserveerde begin dit jaar 323,5 miljoen euro om de gevolgen van de kredietcrisis te bestrijden. Met dat bedrag is de stad (587.000 inwoners) landelijk koploper.

Japan stimuleert economie opnieuw

Tokio, 8 dec. - De Japanse regering trekt 7.200 miljard yen (55 miljard euro) uit voor een nieuw plan om de economie te stimuleren en het land te behoeden voor terugkeer naar een recessie. De Japanse economie, die in de ernstigste crisis van na de Tweede Wereldoorlog verkeerde, maakte twee kwartalen achtereen weer groei door. De vrees bestaat dat de opleving weer teniet wordt gedaan door de dure yen – die de exportindustrie belemmert – en de aanhoudende deflatie. Analisten vrezen dat de groei in het derde kwartaal flink is afgenomen. Morgen komen herziene cijfers naar buiten. (Reuters)

Waarschuwing voor Griekenland

Londen, 8 dec. - Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwt dat het zijn advies over de Griekse overheidsfinanciën op korte termijn gaat verlagen van de huidige A-minus. Als de Griekse overheid geen strengere maatregelen neemt, groeit de staatsschuld tot 125 procent van het bruto binnenlands product. De zorgen over Griekenland groeien sinds premier George Papandreou in oktober aankondigde dat het begrotingstekort veel hoger uitvalt dan verwacht: 12,7 procent van het bbp in plaats van de 3 procent die landen in de eurozone officieel mogen hebben. Als de waardering verlaagd wordt, moet Griekenland nog meer rente betalen en zou het, net als bijvoorbeeld Dubai, moeilijker leningen af kunnen lossen. (AP)

Nederlanders meeste op het web

Brussel, 8 dec. - Nederland ligt opnieuw op kop bij het aantal internetaansluitingen in de Europese Unie. Volgens Eurostat beschikt 90 procent van de Nederlandse huishoudens over internettoegang. Luxemburg en Zweden volgen met respectievelijk 87 en 86 procent. Het EU-gemiddelde is 65 procent. In Zweden beschikt 80 procent van de bevolking over snel internet, in Nederland is dat 77 procent. (ANP)