Kort nieuws Economie

Ook downloadsite Pirate Bay gaat links verwijderen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. - Downloadsite The Pirate Bay gaat niet in hoger beroep tegen het oordeel van de rechtbank in Amsterdam. De Zweedse site, waar veel films, muziek en software te downloaden is, moet voor 1 maart 2010 links verwijderen die verwijzen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal. Onlangs besloot ook de Nederlandse downloadsite Mininova onder dwang van de rechter de links naar illegale kopieën te verwijderen.

Intel schrapt grafische chip

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. - Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, heeft zijn plan om ook een grafische chip te ontwerpen op een laag pitje gezet. Intel levert systeemprocessors voor 80 procent van alle computers ter wereld, maar de chips van de grafische kaart worden voornamelijk door Nvidia en AMD geleverd. AMD, dat ook systeemprocessors maakt, stak zich in 2006 diep in de schulden om maker van grafische chips ATI over te nemen. Intel kondigde in in 2007 dat het zelf een grafische chip ging ontwikkelen, Larrabee geheten. Het product liep echter, in tegenstelling tot het doorgaans stipte ontwikkelproces bij Intel, achter op schema.

Productie Duitse industrie krimpt

Berlijn, 8 dec. - De industriële productie in Duitsland is in oktober onverwacht afgenomen vergeleken met een maand eerder. De productie daalde met 1,8 procent. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vandaag bekend op basis van voorlopige cijfers. Een maand eerder steeg de industriële productie in de grootste economie van Europa nog met 3,1 procent. (ANP)