Kort nieuws Buitenland

Afghaanse betogers tegen aanval NAVO doodgeschoten

armul, 8 dec. - Afghaanse soldaten hebben vandaag in het oosten van het land vier burgers doodgeschoten, die met zo’n 5.000 andere betogers demonstreerden tegen een aanval van de NAVO eerder op de dag. Dat zeggen getuigen en een journalist van het persbureau Reuters. Bij de NAVO-aanval in de provinciale hoofdstad stad Mehtar Lam, in het oosten, waren volgens de Afghaanse president Hamid Karzai zes burgers omgekomen. Maar volgens de NAVO hebben haar militairen bij de operatie, die gericht zou zijn geweest tegen een organisator van zelfmoordaanslagen, alleen zeven opstandelingen gedood toen die hen onder vuur namen. (Reuters)

Aanklacht in VS om aanslagen Mumbai

Chicago, 8 dec. - Een 49-jarige man uit Chicago is gisteren beschuldigd van het helpen van een Pakistaanse terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Mumbai vorig jaar, waarbij 166 doden vielen. Volgens Amerikaanse aanklagers heeft David Headley doelen in de Indiase stad uitgezocht en foto’s en videobeelden doorgespeeld aan Laskhar-e-Taibai, de terreurgroep die achter de aanslagen zou hebben gezeten. Headley is geboren in de VS maar groeide op in Pakistan, bij zijn Pakistaanse vader. Hij is eerder beschuldigd van het beramen van een aanslag op een Deense krant die cartoons afdrukte van de profeet Mohammed. (Reuters, AP)

Opnieuw doden bij aanslag Pakistan

MULTAN, 8 dec. - Een bomexplosie bij een kantoor van de geheime dienst in de Pakistaanse stad Multan heeft vanmorgen minstens 12 mensenlevens geëist. De explosie kwam een dag na twee bomaanslagen op een drukke markt in Lahore waarbij zeker 48 doden vielen. Bij de reeks aanslagen in Pakistan, vermoedelijk het werk van islamitische extremisten, zijn de afgelopen weken meer dan 400 mensen om het leven gekomen. Het geweld is aanzienlijk toegenomen sinds het Pakistaanse leger een offensief is begonnen tegen de Pakistaanse Talibaan in hun belangrijkste thuishaven Zuid-Waziristan. (BBC, Reuters)

Dood ex-president: arrestaties in Chili

Santiago, 8 dec. - Chili gaat zes mensen vervolgen voor de dood in 1982, onder verdachte omstandigheden, van oud-president Eduardo Frei Montalva. Een rechter in Santiago heeft gisteren hun arrestatie gelast. Montalva was president van Chili van 1964 tot 1970. Tijdens het regime van dictator Augusto Pinochet (1973-1990) was hij een van diens felste critici. In 1982 overleed hij tijdens een herniaoperatie, volgens de toenmalige autoriteiten door shock. Uit onderzoek van een Belgische universiteit, op verzoek van de familie van Frei, bleek dat de vroegere president was vergiftigd. Volgens zijn familie werd hij vermoord in opdracht van Pinochet. (AP)

Al-Qaeda claimt gijzelingen Afrika

Dubai, 8 dec. - Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb, de Noord-

Afrikaanse tak van terreurnetwerk Al-Qaeda, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de verdwijning van een Fransman en drie Spanjaarden in Mali respectievelijk Mauretanië. De Europeanen werden eind november gegijzeld, zo heeft een woordvoerder van de terreurorganisatie gezegd in een geluidsopname die vandaag is uitgezonden door de Arabische tv-zender Al-Jazeera. De gijzelnemers verlangen behalve losgeld mogelijk de vrijlating van gevangengenomen medestrijders, aldus waarnemers. (AFP)

Rellen in Athene houden aan

Athene, 8 dec. - In Athene is het gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag tot gewelddadige protesten gekomen. Zo’n 5.000 studenten, arbeiders en links-radicalen vernielden winkelruiten en gooiden met stenen en brandbommen naar de oproerpolitie. De politie zette traangas in. Aanleiding voor de protesten is de herdenking van de dood van een 15-jarige jongen vorig jaar door een politiekogel. (Reuters, AP)

Gezant VS arriveert in Noord-Korea

SEOUL, 8 dec. - De Amerikaanse gezant Stephen Bosworth is vandaag begonnen aan een driedaags bezoek aan Noord-Korea. Hij onderzoekt in Pyongyang of het stalinistische regime wil terugkeren naar het internationale overleg over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. Het is het eerste officiële overleg op hoog niveau tussen de twee landen sinds ruim een jaar. (BBC, AP)