Kort nieuws Binnenland

Oud-SS’er Boere bekent moord op burgers in oorlog

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. - De Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere (88) heeft vandaag voor de rechtbank in Aken een volledige bekentenis afgelegd. In een door zijn advocaat voorgelezen verklaring gaf Boere toe dat hij in 1944 drie burgers doodde in bezet Nederland. Boere beschreef hoe hij betrokken raakte bij de SS en hoe hij de drie verzetsstrijders vermoordde. Bij twee van de moorden loste Boere het eerste schot. „Ik heb in 1944 geen moment het besef of gevoel gehad dat ik een misdrijf beging. Nu, na 65 jaar, zie ik dat natuurlijk anders”, aldus Boeres verklaring. Hij stelt dat hem „als eenvoudig soldaat” was geleerd bevelen op te volgen. Een verzoek van de advocaten van Boere om het proces stop te zetten, werd afgewezen.

Uitgeprocedeerde mag in locatie COA

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 8 dec. - Uitgeprocedeerde asielzoekers die op medische gronden een verblijfsvergunning aanvragen, krijgen voortaan onderdak op locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Tot nu toe hadden ze daar pas recht op nadat hun verblijf was verleend. Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Die had haar gevraagd de ‘medische aanvragers’ opvang te verlenen om te voorkomen dat deze groep zonder opvang op straat belandt.

‘Geen milieuschade om staalslakken’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 dec. - Het storten van staalslakken (afval van staalfabrieken) ter versterking van de dijken langs de Oosterschelde bij onder meer Zierikzee heeft geen negatieve effecten voor de flora en fauna in het Nationaal Park. Mochten gaandeweg toch „onaanvaardbare effecten” optreden, dan zal Rijkswaterstaat deze schade herstellen, zo schrijft staatssecretaris Huizinga (Waterstaat, CU) aan de Tweede Kamer. De afgelopen maanden is veel verzet gerezen tegen het gebruik van de staalslakken dat elders tot vermindering van biodiversiteit heeft geleid.

Onderzoek Leers klaar in januari

Door onze correspondent

Maastricht, 8 dec. - Het onderzoek tegen burgemeester Gerd Leers en een ambtenaar van de gemeente Maastricht, rond de aankoop van een Bulgaarse vakantievilla door Leers, moet uiterlijk 15 januari klaar zijn. Dat is gisteren overeengekomen tijdens een overleg tussen het college van B en W en de fractievoorzitters uit de Maastrichtse raad. Het gemeentebestuur wil dat de ambtenaar, ziek sinds de eerste publiciteit in september, gehoord kan worden door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). De lokale politiek dringt aan op spoed. Of het lukt om de ambtenaar de komende maand te spreken, is onduidelijk.

Kamer wil goede verbinding Leiden

Den Haag, 8 dec. - Een meerderheid van in elk geval CDA, PvdA, VVD en SGP in de Tweede Kamer pleit voor de versnelde aanleg van goede verbindingen bij Leiden: de Rijnlandroute en de RijnGouwelijn-West moeten er komen. Dit bleek gisteren bij het jaarlijkse debat waarbij tientallen verkeersprojecten de revue passeerden. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) wil de Rijnlandroute ten westen van Leiden tussen de A4 en de A44 in fasen aanleggen, omdat er een flink gat in de begroting zit. De RijnGouwelijn, een snelle tramverbinding tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk, kampt ook met een tekort, van 55 miljoen. (ANP)

Van Baal verhuist naar werklocatie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 8 dec. - Ad van Baal, de bestuursvoorzitter van de Politieacademie, verhuist op korte termijn naar Apeldoorn. Dat hebben hij en zijn echtgenote afgelopen weekeinde besloten nadat er vorige week commotie was ontstaan over zijn woon-werkverkeer. Van Baal woont in Alphen aan den Rijn, zijn chauffeur woont in het Friese Drachten en de Politieacademie is gevestigd in Apeldoorn. De chauffeur van Van Baal rijdt dagelijks zo’n 680 kilometer.