'Kernreactor niet verhuizen naar Zeeland'

Een nieuwe kernreactor die de huidige in het Noord-Hollandse Petten moet vervangen, kan het beste óók in Petten worden gebouwd. Verplaatsing naar Zeeland kost „enkele honderden miljoenen” extra.

Dat stelt de exploitant van de kernreactor, de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) die de voorkeur vandaag bekend maakt. Niet alleen is vestiging in Petten goedkoper, ook zijn in Petten veel „deskundige en hoog opgeleide medewerkers” beschikbaar.

Het kabinet stemde twee maanden geleden in met het voornemen van exploitant NRG om de verouderde reactor, eigendom van de Europese Commissie, te slopen en te vervangen door een nieuwe, de zogenoemde Pallas-reactor.

Enkele maanden geleden ontbrandde een strijd tussen de provincies Zeeland en Noord-Holland over vestiging van de nieuwe reactor. De Zeeuwse commissaris van de koningin, Karla Peijs, maakte zich sterk voor een „nucleair cluster” in Zeeland, waar al een kerncentrale in Borssele staat. Er zijn ook plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele, die in 2018 zou moeten gaan draaien. De reactor uit Petten zou daar goed bij passen, aldus Peijs, en ook goed zijn voor de werkgelegenheid in de „wankele” Zeeuwse economie.

Exploitant NRG stelt nu dat verhuizing naar Zeeland erg duur is, vooral door de bouw van nieuwe laboratoria. Zonder deze verhuizing kost de bouw ongeveer vijfhonderd miljoen euro. NRG heeft de eerste vergunningen inmiddels aangevraagd en heeft onlangs de zogenoemde startnotitie van het Milieueffectrapport gepubliceerd. De nieuwe reactor is bedoeld voor onderzoek en voor de productie van nucleaire medicijnen. De reactor zou in 2016 in bedrijf kunnen gaan.

De provincie Noord-Holland is „blij” met de voorkeur van NRG. „Pallas is belangrijk voor de werkgelegenheid en de kenniseconomie in de kop van Noord-Holland”, zo laat gedeputeerde Jaap Bond weten.

De huidige reactor kwam meermaals in het nieuws, onder andere doordat bijna acht jaar geleden de „veiligheidscultuur” niet in orde zou zijn. De reactor in Petten werd in 2002 enkele weken gesloten.

De provincie Zeeland kon vanmorgen nog niet inhoudelijk reageren.

    • Arjen Schreuder