Internationaal kort

Roemeense president Basescu is in tweede ronde nipt herkozen

Boekarest. De Roemeense president Basescu is nipt herkozen. In de tweede ronde kreeg de centrum-rechtse kandidaat 50,37 procent van de stemmen, tegen 49,63 procent voor zijn sociaal-democratische uitdager Mircea Geoana. Dat heeft het Centraal Kiesbureau gisteren bekendgemaakt. Geoana betwist de uitslag en eist een hertelling. Het waren voor Roemenië de meest cruciale verkiezingen sinds de val van het communisme 20 jaar geleden. De president moet een premier aanwijzen die een nieuwe regering moet gaan leiden. Sinds de val van het vorige kabinet in oktober zit Roemenië in een politieke impasse. Die heeft ervoor gezorgd dat het IMF 1,5 miljard euro heeft bevroren. Dat bedrag is een deel van een lening van 20 miljard euro die het op één na armste land van de EU door de economische crisis moet helpen. Voorwaarde is dat Roemenië overheidslonen bevriest, overheidspensioenen laat dalen en 150.000 banen in de publieke sector schrapt terwijl de economie dit jaar al met 8 procent is gekrompen. (AP)

Morales wint tweede termijn in Bolivia

La Paz. Evo Morales, de linkse Boliviaanse president, heeft bij de verkiezingen zondag zeer waarschijnlijk een tweede termijn gewonnen. Volgens exit polls van de twee belangrijkste peilingbureaus versloeg hij met ruime meerderheid zijn belangrijkste rivaal, de rechtse Manfred Reyes. Volgens de exit polls komt Morales, een Aymara-indiaan die zeer populair is onder de arme Indiaanse meerderheid in Bolivia, met ruim 98 procent van de stemmen geteld uit op 63 procent. Reyes, voormalige gouverneur van de relatief welvarende provincie Santa Cruz, behaalde 27 procent. Morales (50) claimde zondag al de overwinning. Kort daarna gaf Reyes zijn nederlaag toe. Aanvankelijk mocht Morales volgens de grondwet geen tweede termijn, maar met een door hemzelf geïnitieerd referendum in januari dit jaar werd die beperking opgeheven. Tegenstanders beschuldigden Morales daarna van „totalitaire neigingen”. (AP, BBC, Reuters)

‘Situatie Afghaanse vrouwen blijft slecht’

kabul. Acht jaar na de omverwerping van het Talibaan-regime is de situatie van vrouwen in Afghanistan nog altijd deplorabel. De beloftes van de regering en de internationale gemeenschap om hun rechten en levensomstandigheden te verbeteren, zijn maar heel gedeeltelijk nagekomen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, in een rapport met de titel: De wereld heeft het ons beloofd... Vrouwen en meisjes zijn vaak slachtoffer van geweld en discriminatie, en hebben maar beperkte toegang tot rechtspraak en onderwijs, aldus het rapport. Geweld tegen vrouwen is endemisch in Afghanistan, stellen de onderzoekers. „Politie en rechters zien geweld tegen vrouwen als legitiem”, zei een lid van de onafhankelijke Afghaanse commissie voor de mensenrechten tegen de onderzoekers. Tussen 2001 en 2005 was sprake van een positieve ontwikkeling, maar de trend is nu op veel terreinen negatief.

Rapport Human Rights Watch via: nrc.nl/buitenland

‘Eerste fraude’ met biometrisch paspoort

Tokio. Een Chinese vrouw is illegaal Japan binnengekomen door haar vingerafdruk te veranderen met behulp van plastische chirurgie. Zo wist ze de biometrische controle te omzeilen, aldus de politie. Lin Rong (27) was eerder Japan uitgezet omdat haar visum was verlopen. De fraude werd pas ontdekt nadat ze voor een andere aanklacht was opgepakt. Volgens de politie in Tokio heeft Lin 15.000 dollar betaald voor de operatie in China. Volgens lokale media hadden de artsen in China de vingertoppen van haar linker- en rechterhand verwisseld. Volgens Japanse kranten kwam de politie erachter toen ze onnatuurlijke littekens zagen op haar vingers. Het is het eerste geval van biometrische fraude die ontdekt wordt in Japan, maar de politie denkt dat de truc veel vaker wordt toegepast. (BBC)