India sluit nucleair akkoord met Moskou

Bijna triomfantelijk, zo wordt vandaag in India bericht over een akkoord voor nucleaire samenwerking dat gisteren in Moskou met Rusland werd gesloten.

Rusland zal niet alleen nieuwe kerncentrales bouwen in India, het garandeert ook dat ongehinderde levering van technologie en brandstof (uranium) niet in gevaar komt als beide landen het om een of andere reden plotseling niet meer zo goed met elkaar zouden kunnen vinden.

Zo is het bezoek dat de Indiase premier Manmohan Singh momenteel aan Rusland brengt na een dag al een publicitair succes geworden.

Nog geen veertien dagen geleden werd Singh door de Amerikaanse president Barack Obama als eregast ontvangen op het Witte Huis. Ook daar stond nucleaire samenwerking hoog op de agenda. Maar nieuwe concrete stappen werden toen niet aangekondigd. New Delhi heeft problemen met de Amerikaanse eis dat geleverde technologie en brandstof terug moeten worden gegeven in geval van ruzie.

Rusland doet niet zo moeilijk, en daarom, zeggen Indiase commentatoren, is de nucleaire samenwerking met dat land veel belangrijker dan de beoogde deal met de VS. Met instemming wordt de opmerking geciteerd van de Russische president Dmitri Medvedev dat Rusland geen buitenlandse restricties zal accepteren op zijn nucleaire samenwerking met India.

De VS, zo wordt gevreesd, proberen via omwegen wel controle uit te oefenen op het Indiase nucleaire programma.

De reacties op het verloop van de (jaarlijke) top tussen India en Rusland weerspiegelen een breder gedragen sentiment in Indiase intellectuele kringen.

„De Russische vriendschap is betrouwbaarder [dan die van de VS] omdat ze niet alleen is ingegeven door commerciële belangen”, schrijft bijvoorbeeld de hoofdredacteur van India Today vandaag op de webpagina van het weekblad.