Geld kort

Nieuwe verzekering voorkomt strop bij bankroet aannemer

Zoetermeer. Met ingang van 1 januari wordt een nieuwe eis van kracht bij het kopen van een nieuwe woning met hypotheekgarantie. Dit om te voorkomen dat een financiële strop ontstaat bij faillissement van een aannemer. Dat is gisteren bekend gemaakt door Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheekgarantie. Volgens hem dient voortaan een zogeheten insolventieverzekering te worden gesloten. Door deze verzekering hoeft de koper zich geen zorgen te maken als de aannemer failliet gaat tijdens de bouw. Een andere aannemer neemt vervolgens het werk over. Huizenkopers zullen daarvan in de praktijk weinig merken. (ANP)

Financieel adviseurs willen beroepseed

Tiel. Financiële dienstverleners in Nederland moeten voortaan een beroepseed afleggen, waarin ze verklaren primair in het belang van de klant te werken. Dat bepleiten ruim honderd financiële adviseurs in een oproep aan hun beroepsorganisaties. De oproep is gisteren aangeboden aan voorzitter Rob Groenemeijer van de Federatie Financiële Dienstverleners in Nederland (FIDIN), waarbij 1.400 advieskantoren zijn aangesloten. De financiële tussenpersonen willen het voorbeeld van de Nederlandse bankiers volgen, die per 1 januari een bankiersverklaring moeten afleggen. (ANP)

Alleen nog NHG voor energiezuinig huis

Den Haag. Er moet alleen nog een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden verstrekt voor huizen die het meest energiezuinig zijn. Dit is een van de meest verregaande adviezen die de DenkTank, de jaarlijkse denktank van de overheid, gisteren heeft gepresenteerd in een rapport aan minister van Ruimte en Milieu Jacqueline Cramer en voorzitter Hans Alders van EnergieNed. DenkTank bestaat uit masterstudenten, bijna-afgestudeerden en promovendi. Zij bogen zich dit jaar over de vraag hoe je consumenten kunt stimuleren energiezuiniger te zijn. Cramer had in augustus, toen de academici voor het eerst bij elkaar kwamen, gevraagd om concrete voorstellen om mee te nemen naar de klimaattop in Kopenhagen. (ANP)

In aanbouw: grootste huis van Nederland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Multimiljonair Willem Willemstein laat momenteel voor 22 miljoen euro in Laren het grootste huis van Nederland bouwen. Dat bleek gisteren uit berichtgeving van De Telegraaf. Willemstein staat met een geschat vermogen van 400 miljoen euro op de zestigste plaats in de Quote 500. Het huis heeft volgens De Telegraaf een oppervlakte van 3.000 vierkante meter, vijf verdiepingen, een inpandig zwembad en een eigen bioscoop. De woning wordt gebouwd op het voormalige landgoed van de familie Brenninkmeijer (C&A) dat door Willemstein voor 7,25 miljoen euro is aangekocht.