Gejodeld

De column van Geert Wilders over het Zwitserse minarettenverbod, op de site van EenVandaag, had een prachtige eerste zin. ‘Het liefst had ik deze column gejodeld’, stond er. Ik denk dat Geert hier recht uit het hart sprak. Jodelen betekent namelijk – en nu hanteer ik de officiële definitie – ‘het afwisselend met borststem en kopstem zingen van reeksen betekenisloze klanken’.

Beter had ik zijn retoriek niet kunnen omschrijven.

Geert eist op extreem hoge toon en klaagt met zeer lage bassen – in klanken waarvan vaak onduidelijk blijft wat ze behelzen. Zo beantwoordde Wilders begin dit jaar een uitnodiging voor een debat met moslims op het eerste Nationale Islam Congres met de woorden „in nog geen honderd miljoen jaar”, terwijl hij vorige week, toen hem een bezoek aan Turkije werd geweigerd, alweer concludeerde: „Het is een barbaars regime. Als je democratische waarden aanhangt, ontvang je ook je tegenstanders.”

Pick one, Geert.

Ook interessant hoe hij het Zwitserse minarettenverbod duidde, trouwens. Vooropgesteld: minaretten zijn „het symbool van een abjecte veroveringsideologie”. Even doorrekenen. Zwitserland telt 400.000 moslims en vier minaretten. Da’s één op de honderdduizend. Niet bepaald van het type Alexander de Grote of Dzjenghis Khan dus, die moslims. Niettemin: het minarettenverbod toonde volgens Wilders aan dat het Zwitserse publiek „snapt dat het importeren van honderdduizenden analfabeten een dure grap is die onze samenleving ontwricht en onze vrijheden op de tocht zet.” Analfabeten? Hoe lezen ze dan die fascistische Koran?

Leg uit, Geert.

Ik zie Wilders, mocht het hier onverhoopt toch niet lukken, overigens nog wel president van Zwitserland worden. Een hypocriet volk vraagt om gelijkgestemde leiders. Op dezelfde dag dat het minarettenreferendum werd gehouden, stemden de Zwitsers namelijk óók nog over iets anders: een verbod op de export van huisgemaakte granaatwerpers, semiautomatische pistolen en machinegeweren. 68 procent was tegen. Uit angst voor banenverlies. Hoezo islam gevaarlijk en gewelddadig? ’t Is nog veel erger dan we dachten: het zit ook al in onszelf!

Het liefst had ik dat gejodeld.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg