Florim en Rebergen lijken voor elkaar geschapen

cd pop

Torre Florim & Roos Rebergen:

De speeldoos *****

‘Het is al vaker gebeurd/ iemand dood, iemand dood/ kuiltje maken, bloem op deksel leggen, kist begraven.’ Dit is het couplet van het eerste nummer van De Speeldoos, de nieuwe mini-cd van Torre Florim (voorman van De Staat), samen met Roos Rebergen (Roosbeef). Op verzoek van Dichterbij, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, hebben Florim en Rebergen liedjes gemaakt op basis van gedichten van hun cliënten. Zoals de tekst van ‘Iemand Dood’ zijn ook de andere vijf nummers: simpel, direct en raak als een vuistslag.

Zingend zijn de strenge Florim en de aanhankelijk klinkende Rebergen voor elkaar geschapen. En ze vertolken andermans woorden met inleving: de tekst van ‘Jezus Is De Zoon Van God’ klinkt grappig en dreigend tegelijk.

De muziek is mild industrieel, met repeterende riffs en militaire ritmes, Maar voor Florims doen is het zachtaardiger, en voor wat we gewend zijn van Roos Rebergen, die bekend is om haar akoestischer stijl, is het juist steviger.

Zo is dit een in alle opzichten heugelijke en verrassende ontwikkeling: voor Florim, voor Rebergen en voor het Nederlandstalige lied in het algemeen.

    • Hester Carvalho