Dood Turken scherpt kwestie Koerden aan

Een aanslag gisteren waarbij zeven Turkse soldaten werden gedood, vormt een tegenslag voor de pogingen die de Turkse regering de afgelopen maanden ondernam voor een oplossing van het al 25 jaar durende conflict met de Koerden. De pantserwagen van de soldaten werd beschoten tijdens een patrouille in het noorden van Turkije, waar meer dan tien jaar niet zo’n aanslag had plaatsgehad. De media wijzen beschuldigend naar Koerdische of linkse activisten na dagen van demonstraties en het dreigende verbod van de Koerdische partij DTP.

De regering voerde de afgelopen maanden kleine hervormingen door om het conflict met de Koerden te beëindigen. Het is nu mogelijk om Koerdische taal te leren en mogen dorpen in het zuidoosten Koerdische namen aannemen.

Het Constitutionele Hof is vanochtend wel begonnen met de rechtszaak tegen de DTP – de enige Koerdische partij in het parlement – wegens vermeende banden met de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Een verbod van de DTP zou ingaan tegen de hervormingen die de Turkse regering belooft aan de Koerden, een belangrijke voorwaarde voor de Turkse toetreding tot de EU.

Sinds vorige week zijn er hevige rellen in het merendeels Koerdische zuidoosten van Turkije. Afgelopen zondag gingen meer dan 50.000 Koerden de straat op om hun sympathie te uiten voor de gevangen leider van de PKK, Abdullah Öcalan. Een 23-jarige student kwam daarbij om het leven.

Er zijn eerder al vele Koerdische partijen verboden. Analisten waarschuwen dat een verbod van de DTP Turkije politieke problemen kan opleveren aangezien de partij nu als bruggehoofd dient tussen de Turkse politiek en de Koerden.

„De regering neemt nu haar masker af en toont nu haar ware motieven”, zegt Mustafa Avci, hoofd van de DTP-tak in Istanbul desgevraagd over de rechtszaak tegen zijn partij. „De hervormingen worden ons opgelegd, maar niemand vraagt ons wat wij willen. Daarom zullen de deuren van Europa gesloten blijven.”

Toen eind oktober acht PKK-strijders uit hun schuilplaats in Noord-Irak kwamen om zich over te geven, kreeg de DTP een stortvloed van kritiek over zich heen omdat de partij de strijders een feestelijk onthaal gaf.