Dit is vast voor op hun to-do-lijstjes

Een nieuwe Commissie staat in de startblokken.

Bij de verdeling van de posten zijn de grote lidstaten in ieder geval goed bedeeld.

De Europese Unie heeft een nieuw dagelijks bestuur.

Alhoewel, nieuw? Zo valt de Europese Commissie die onder voorzitter José Manuel Barroso weer voor vijf jaar aantreedt, niet helemaal te betitelen. Veertien van de 27 commissarissen zaten de afgelopen periode ook al in Brussel als eurocommissaris, inclusief voorzitter Barroso zelf.

Ook de manier waarop de Commissie is samengesteld, is niet helemaal gegaan zoals op papier afgesproken. Formeel moeten commissarissen het Europese belang dienen, niet dat van hun lidstaat. Maar natuurlijk hebben landen tot het laatste moment gevochten over de verdeling van de portefeuilles.

De Fransen kunnen in ieder geval tevreden zijn, met Michel Barnier op Interne Markt. Want waarover maakten de Fransen zich de afgelopen jaren boos als het om Europa ging? De dienstenrichtlijn, die concurrentie moest bevorderen, die in Frankrijk bekend staat als de Bolkestein-richtlijn, die tot een massale toestroom van Poolse loodgieters zou leiden. Het is het oude ‘departement’ van de Nederlander Frits Bolkestein dat Barnier zal gaan leiden.

Dan de Duitsers: Günter Oettinger krijgt Energie, een post die de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden. En de Britten wisten vorige week al dat zij de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid mogen leveren, Catherine Ashton. Zij wordt ook vicevoorzitter van de Commissie.

Bij de Britten waren er wel zorgen over de benoeming van de Fransman Barnier op de post Interne Markt. Londen is het financiële centrum van Europa en de Britten willen niet dat die positie wordt bedreigd door al te strenge regels – iets waar de Fransen juist vóór zijn. Tot het laatste moment was onduidelijk of Barnier ook verantwoordelijk zou worden voor banken, of dat de ‘financiële diensten’ van de portefeuille zouden worden overgeheveld naar een andere.

Barroso bleek een alternatieve oplossing te hebben gevonden. Jonathan Faull, een ervaren Britse Commissie-functionaris, wordt binnenkort waarschijnlijk aangesteld als hoogste ambtenaar van Interne Markt. Hij kan zijn regering straks waarschuwen voor onzalige plannen.

Want daar gaat het uiteindelijk om: wat gaat de nieuwe Commissie doen? Wat worden de belangrijkste onderwerpen, waarop het dagelijks bestuur uit Brussel de komende jaren een stempel zal proberen te drukken? Al is een flink aantal commissarissen hetzelfde, vaak verschoven ze wel van post – zoals de Nederlandse Neelie Kroes haar post Mededinging inruilt voor de Digitale Agenda van Europa.

Waar zouden de prioriteiten van de belangrijkste eurocommissarissen moeten liggen? Op die vraag geven veertien deskundigen hieronder antwoord.