Chinese economen tegen emissiedeal

Chinese topeconomen en provinciale leiders hebben de autoriteiten in Peking geadviseerd tijdens de klimaattop in Kopenhagen geen bindende toezeggingen te doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen of zelfs maar te handhaven op het huidige, hoge niveau.

„De economische gevolgen van het aanvaarden van begrenzingen van de uitstoot zouden verwoestend zijn”, aldus professor Ma Guoxian tijdens de jaarlijkse Centrale Economische Werkconferentie van de hoogste nationale en provinciale Chinese leiders en de topeconomen van het land.

Ma, een hoogleraar aan de Shanghaise Universiteit voor Economie en Financiën heeft berekend dat het stabiliseren van de uitstoot van broeikasgassen de Chinese groei zal afremmen met 2 tot 3 procentpunt.

Hij wordt in die analyse gesteund door de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) die heeft berekend dat het begrenzen van de emissies op het peil van 2009 zal leiden tot een vertraging van de groei van bijna 10 procent naar 5 tot 6 procent. De ADB verbindt daar geen politieke conclusies aan, maar dat doen de Chinese adviseurs wel.

In de Chinese staatsmedia werd vandaag dan ook professor Pan Jiahua, klimaatexpert en lid van de Chinese onderhandelingsdelegatie in Kopenhagen, geciteerd: „We zullen op basis van deze economische analyses geen enkele vorm van begrenzing accepteren.”

Iedere procent groei in China genereert volgens economen tijdens de werkconferentie van president Hu Jintao en premier Wen Jiabao een tot 2 miljoen nieuwe banen. Omgekeerd gaan bij een daling van de groei van het huidige niveau (8 tot 10 procent) naar een lager peil (5 tot 6 procent) miljoenen banen verloren. Verwacht wordt dat de groei volgens officiële cijfers dit jaar uitkomt op 8,3 procent en in 2010 op 9,1 procent.

Ma Guoxian: „Verlaging van de groei houdt de kloof tussen arm en rijk in stand en verhoogt de sociale onrust. Economische groei is noodzakelijk om de stabiliteit te handhaven.” Begrenzing van de uitstoot van broeikasgassen is, zo liet Ma doorschemeren, voor de autoriteiten dus een riskante politieke onderneming.

Met deze boodschap vertrekt premier Wen Jiabao volgende week naar Kopenhagen waar hij, noch de Chinese delegatie, van plan is ook maar enige toezegging te doen die de Chinese groei in gevaar zal brengen.

Samen met president Hu verzekerde Wen op de slotdag van de economische werkconferentie dat alles gedaan wordt om de groei op hoog niveau te houden. Iedere procent groei in China is gelijk aan een verhoging van de energieconsumptie met 0,8 tot 1 procent. Wen heeft toegezegd de CO2-uitstoot per eenheid bruto binnenlands product in 2020 te verminderen met 45 procent, maar dat betekent niet dat China de absolute uitstoot van broeikasgassen zal verminderen.

De Chinese overheid kwam in 2008 met een stimuleringspakket van 550 miljard dollar. Ook kregen banken opdracht gul te zijn met leningen. In de eerste tien maanden van 2009 werd 1.300 miljard dollar aan leningen verstrekt.

De gevolgen zijn te zien in de auto-industrie. Verkopen van personenauto’s, minibusjes, en SUV’s zijn van oktober 2008 tot oktober 2009 met 103,7 procent gestegen als gevolg van btw-verlagingen en inruilsubsidies.

    • Oscar Garschagen