Burgerrechter biedt Pechstein kans op Spelen

Claudia Pechstein mag meedoen aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Het Zwitserse federale hof in Lausanne bepaalde dat de geschorste Duitse schaatsster kans moet krijgen op olympische kwalificatie.

„Claudia was opgetogen toen ze vanochtend het nieuws hoorde”, reageerde haar manager Ralf Grengel. Pechstein stond op het punt op met haar oude trainer Joachim Franke te gaan trainen op de ijsbaan in Berlijn. „Ze had nooit durven denken dat de rechter zo snel tot een oordeel zou komen.”

Pechstein (37) werd in juli door de internationale schaatsbond ISU voor twee jaar geschorst wegens te hoge waarden in haar biomedisch paspoort, wat zou kunnen duiden op bloeddoping. De meest succesvolle Duitse atlete aan de Winterspelen (vijf keer goud) ging in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne, maar werd twee weken geleden in het ongelijk gesteld. Daarop spanden de advocaten van Pechstein gisteren een spoedprocedure aan bij de Zwitserse burgerrechter, die vanmorgen bepaalde dat ze in elk geval de kans moet krijgen om mee te doen aan de wereldbekerwedstrijden die vanaf vrijdag in Salt Lake City plaatsvinden. In het oordeel van het CAS zouden mogelijk vormfouten zijn gemaakt.

In afwachting van het definitieve oordeel moet Pechstein van de rechter in elk geval de kans hebben om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in februari 2010 in Vancouver. De wedstrijden in Salt Lake City zijn hiervoor haar laatste kans. De Duitse bond stelt als kwalificatie-eis een plaats bij de beste acht op de 3.000 meter.

Simon Bergman, advocaat van Pechstein, reageerde tegenover persbureau Reuters ingetogen op de uitspraak. „De ISU zal zich aan de uitspraak moeten houden, maar dit is pas een kleine stap. Of de schorsing zal worden opgeheven en ze ook echt in Vancouver kan deelnemen, zal nog moeten blijken.”

Pechstein, die morgen het vliegtuig neemt naar Salt Lake City, is blij met haar laatste kans. „De trainingen in de afgelopen weken zijn dus niet voor niets geweest. Ik krijg nu de kans me voor de Olympische Spelen in Vancouver te plaatsen.”

In wetenschappelijke kringen heerst ernstige twijfel aan het CAS-oordeel over Pechstein, die als eerste sporter werd veroordeeld op basis van het biomedisch paspoort. In deze krant noemde de Nederlandse chemometricus Klaas Faber zaterdag dat de wijze waarop de zaak-Pechstein is aangepakt „wetenschappelijk bedrog, grenzend aan fraude”.