België: Advocaat mag AZ erbij doen

Dick Advocaat heeft van de Belgische voetbalbond KBVB toestemming gekregen als interim-trainer aan de slag te gaan bij AZ. De Nederlandse landskampioen polste de coach na het ontslag van Ronald Koeman, afgelopen zaterdag.

Advocaat (62) begon in oktober vervroegd als bondscoach in België. Hij bracht in het weekeinde de Belgische voetbalbond op de hoogte van de interesse van AZ. Het uitvoerend comité van de KBVB gaf hem gisteravond tijdens een vergadering toestemming de komende maanden als interim-trainer in Alkmaar te gaan werken. Advocaat verklaarde in het weekeinde al de klus in Nederland met het bondscoachschap in België te kunnen combineren. In België kwam van verschillende kanten kritiek op de nieuwe duobaan.

De Belgische bond maakte gisteravond twee kanttekeningen. In de eerste plaats wil de KBVB financiële compensatie van AZ. Voorzitter François De Keersmaecker wilde het eerder genoemde bedrag van 150.000 euro niet bevestigen. Daarnaast eist de KBVB dat Advocaat in mei, na afloop van de competitie, afscheid neemt van AZ en zich weer concentreert op zijn werk als bondscoach van België.

België speelde tot nu toe vier interlands onder Advocaat. Voor de komende maanden hebben de Belgen alleen een oefenduel in maart op het programma. Advocaat heeft de KBVB gegarandeerd dat zijn werk bij het nationale team niet zal lijden onder zijn mogelijke uitstapje naar Alkmaar.

„Als het kwalificatiewedstrijden waren geweest, had ik het niet gedaan”, zei Advocaat tegen een verslaggever van de radio- en tv-zender VRT. „Het is geen enkel probleem schriftelijk vast te leggen dat ik in mei terugkeer. Ik heb het prima naar mijn zin in België. Niemand hoeft bang te zijn dat ik mijn contract niet uitdien.”

Mocht Advocaat met AZ tot een overeenkomst komen, dan krijgt hij bij de ploeg vier Belgische voetballers onder zijn hoede, Moussa Dembélé, Gill Swerts, Maarten Martens en Sebastien Pocognoli. De coach zou zaterdag in Eindhoven tegen PSV voor het eerst bij de club uit Alkmaar op de bank kunnen zitten. (ANP)