Activistische beleggers bij postbedrijf TNT

Twee Noord-Amerikaanse hedgefondsen hebben een belang opgebouwd in het Nederlandse post- en koeriersbedrijf TNT. Dit blijkt uit meldingen die vandaag zijn gepubliceerd bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het gaat om het Amerikaanse hedgefonds Jana Partners en de Canadese vermogensbeheerder Albert Investment Management Corp (Aimco), die samen door middel van een Luxemburgse vennootschap ruim 5 procent van de aandelen van TNT in handen hebben gekregen.

TNT wil geen commentaar leveren op de ontstane situatie. Het aandeel TNT was rond het middaguur gestegen met 3,5 procent.

Jana heeft zich in het verleden bij andere bedrijven zeer activistisch opgesteld. Het fonds was twee jaar geleden betrokken bij Philips en wilde daar het financiële beleid veranderen. Philips was op dat moment zelf al bezig om overtollig geld te investeren en terug te geven aan aandeelhouders. Aimco is beheerder van het pensioenfonds van ambtenaren in de Canadese provincie Alberta.

Een van de doelen van Jana en Aimco zou kunnen zijn de directie van TNT te dwingen het bedrijf op te splitsen door een van beide divisies (Post, Express) te verkopen. Maar voor analist Philip Scholte van Rabo Securities staat nog niet vast dat Jana en Aimco daadwerkelijk streven naar een ontmanteling van TNT. „Het is gissen naar hun bedoelingen. Het kan ook zijn dat ze werden aangetrokken door de lage koers van het aandeel TNT en koerswinst willen boeken.” Een belang van 5 procent in één keer is niettemin „fors”, vindt Scholte. „De aandacht die er nu voor TNT komt kan ertoe leiden dat andere hedgefondsen zich met het bedrijf gaan bemoeien en dat daardoor de zaak gaat rollen.”

De afgelopen jaren werd TNT verscheidene malen in verband gebracht met de Amerikaanse branchegenoten UPS en FedEx, die geïnteresseerd zouden zijn in de Express-divisie van TNT. Topman Peter Bakker van TNT zei vorige week dat hij zich vooral wil concentreren op Express. Hij maakte geen melding van een mogelijke opsplitsing van de onderneming, maar herhaalde dat TNT als beursgenoteerde onderneming te allen tijde kan worden verkocht, als de aandeelhouders dat willen.