Achmed Baâdoud is vooral een Osdorper

De lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam Nieuw-West is Achmed Baâdoud. Marokkaan van origine, bovenal Osdorper. „Ik toets niks op etnische groep.”

Net als voormalig politieman Ahmed Marcouch is Achmed Baâdoud (37) een selfmade man. Hij werd geboren in Beni-Said aan de rand van het Rifgebergte in Marokko. De eerste keer dat hij zijn dorp verliet, in 1981, hij was 9 jaar, vloog hij direct naar Amsterdam, waar het sneeuwde. In 1985 verhuisde hij naar Osdorp. Na een paar jaar mavo – hij struikelde over Frans – ging hij werken als agent voor NRC Handelsblad. Als 16-jarige gaf hij leiding aan een team krantenbezorgers. Daarna werd hij magazijnmedewerker bij autobedrijf Nissan waar hij zich al studerend opwerkte tot chef van de afdeling debiteuren/crediteuren. Erwin Samson, manager accounting bij Nissan Europe, herinnert zich hem als „een hele harde werker, open, praktijkgericht en integer”.

Baâdoud werd in 1999 lid van de PvdA. Ankie Verlaan, voorzitter van de Amsterdamse Federatie van woningcorporaties, zette hem in 2002 op de PvdA-kandidatenlijst in Osdorp. Hij viel op als „analytisch” en „bezonnen”. „Hij is niet zo’n politiek dier dat elke dag Het Parool wil halen.”

Na de monsterzege van de PvdA in 2006 werd Baâdoud wethouder economische zaken, werkgelegenheid en financiën. „De Marokkanen wreven zich in de handen”, zei hij onlangs tegen deze krant, „maar ik toets niks op kleur of etnische groep. Ik zit er niet voor de Marokkanen. Wij zijn allemaal Osdorpers.”

Baâdoud profileerde zich tegenover Marcouch als de ware PvdA’er, die de scheiding van kerk en staat hoog in het vaandel heeft staan. Hij heeft bezwaar tegen de voortdurende discussie over de islam en het benadrukken van de etnische achtergrond van mensen. „Kleur, religie, homo, hetero, dat is allemaal privé. Ik heb liever dat ik niet meer gezien word als Marokkaan. Ik ben Nederlander”, zei Baâdoud twee weken geleden tegen de PvdA-leden. In bestuursstukken maakt Osdorp principieel geen onderscheid tussen allochtonen en autochtonen.

Baâdoud heeft drie kinderen en een „vierde op komst”. „Hij vormt het ideale gezinnetje”, zegt Yassmine el Ksaihi, bestuursvoorzitter van de Poldermoskee in Slotervaart. „Hij heeft een grotere Marokkaanse achterban. Hij bekleedt een neutralere positie. Over Marcouch werd veel geroddeld.” Een dochter van Baâdoud zit op voetbal „ondanks opgetrokken wenkbrauwen in de Marokkaanse gemeenschap”, vertelde hij zelf als bewijs van integratie.

Volgens Ruud Bergh, directeur Schiphol Area Development Company, doorbrak Baâdoud de impasse bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein Osdorp. Hij noemt hem een „rustige man, die eerst nadenkt en dan praat”. Baâdoud weet wat hij wil, is zakelijk, hakt knopen door en is beslist niet soft, zegt Bergh. „Hij drinkt niet, want hij is een belijdend moslim, maar je kunt wel met hem lachen.”