'60 procent van de pillen op internet is namaak'

In twee maanden tijd onderschepten de Europese douanediensten 34 miljoen namaakmedicijnen. De Duitse eurocommissaris Günter Verheugen maakte dat gisteren bekend. „Dat aantal heeft onze ergste verwachtingen overtroffen”, zei Verheugen.

Dat het aantal, en daarmee dus ook het gebruik van namaakmedicijnen in Europa stijgt, klopt, zegt Erik van Rijn van Alkemade, plaatsvervangend directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik: „Die cijfers van de douanes zijn maar het topje van de ijsberg, denken wij.” Bovendien zou volgens schattingen het aantal namaakmedicijnen de komende vijf jaar nog eens verdubbelen, als er niets gebeurt.

In namaakpillen zit soms niet eens werkbare stof. Wat is dan het gevaar?

„Inderdaad bevatten de meeste namaakmedicijnen, zoals pijnstillers, erectiemiddelen en afslankmiddelen, niet altijd de beloofde werkzame stof. Dan zou je kunnen zeggen, ach, de pil doet dus alleen niet wat hij belooft, dus ik heb alleen geld weggegooid. Maar veel gevaarlijker zijn de pillen waarin vervuilde stoffen zitten, of andere doses werkzame stof. Er is zelfs in sommige medicijnen rattengif gevonden – en aangezien je niet weet welke pil je treft, zijn de risico’s van pillen op internet bestellen, groot.”

In juni sprak de EU al af om extra maatregelen te nemen, zoals extra codes op de verpakking. Helpt dat?

„Zulke extra belemmeringen zullen voornamelijk de opsporing vergemakkelijken. Dat is wel degelijk belangrijk, maar consumenten gaan door dat soort maatregelen zeker niet minder medicijnen bestellen op internet, en dat is toch waar het misgaat. Onderzoek toont aan dat consumenten de kwaliteit van internetpillen overschatten. Consumenten denken dat hoogstens 30 procent van die pillen namaak is, terwijl dat boven de 60 procent ligt. Dáárvan moeten mensen bewust worden gemaakt. En ze moeten weten dat je de dosering van bijvoorbeeld slaapmiddelen of antidepressiva, zorgvuldig moet vaststellen, in overleg met de huisarts. Met namaakmedicijnen is het niet zeker dat je de juiste dosis binnenkrijgt.”

Dus nooit medicijnen van internet?

„Nou, officiële apotheken verkopen ook via internet. Let op de link: is het webadres niet van een reguliere apotheek, dan moet er een lampje gaan branden.”

Meer info over namaakmedicijnen vind je op internetpillen.nl

    • Annemarie Kas