Wat zouden we toch moeten beginnen zonder opinie?

Zelf voel ik het gemis van Theo van Gogh het meest als Leon de Winter weer eens iets heeft geschreven. Dat kwam de grote, nu tijdelijk in Los Angeles wonende politicoloog, commentator, filmmaker, letterkundige, Midden-Oosten-kenner en milieuwetenschapper steevast op een ongenadig standje te staan, of op een plaagzieke terechtwijzing of op een speldenprik in zijn ballonnenproza. Als weinig anderen kende Theo de zwakke plekken in de poeha.

Bij Opinie & Debat van NRC Handelsblad moeten ze dat nog onder de knie krijgen. Daar komt zaterdag ineens een Amerikaanse e-mail met een ingezonden stuk binnen, en zie ik het goed? Geschreven door Leon de Winter! Stop the press! Alle andere stukken eruit, Leon erin.!

Er is een ogenblik paniek.

‘Moet het niet eerst gelezen worden?’, durft een jongste bediende te vragen.

‘Gelezen? Sinds wanneer zou Leon de Winter gelezen moeten worden?”

‘Jullie hebben’, dringt de vlegel aan, ‘indertijd toch ook bijna een probleem gehad met een stuk van Geert Wilders die de koran wilde verbieden?’

‘Wil jij Leon de Winter vergelijken met Geert Wilders, aap van een jongen?’

‘Maar Leon de Winter wil geloof ik de klimaatconferentie van Kopenhagen verbieden. En is dat niet nog veel erger dan de koran verbieden?’

Maar het stuk staat er gelukkig al in. En terecht natuurlijk, want in elke alinea blijkt dat Leon niet zo maar wat opinieert, maar al zijn opinies onderbouwt met bewijzen van diverse geleerde getuigen. De aarde wordt helemaal niet warmer! Om de lezer op pad te helpen begint hij zelf bij de kleine ijstijd, met de opwarmtijd van de Romeinen, met ‘William the Conqueror’ (iemand die hij toen hij nog tijdelijk in Nederland woonde Willem de Veroveraar zou hebben genoemd), en met Vikingen op een groen Groenland.

Had toen iemand al van Al Gore gehoord?

Laat me niet lachen.

En daarna vliegen de bronnen en de tegenbronnen over de digitale tekst. James Hansen, foute goeroe. De ijzeren wet die MB-HT heet, en die fictie is, wat Jacqueline Cramer natuurlijk nooit zal toegeven. De London Times die nog deze week meldt: ‘Wetenschappers van de Universiteit van East Anglia hebben toegegeven dat zij veel van de onbewerkte temperatuurdata waarop hun voorspellingen van global warming gebaseerd zijn, hebben weggegooid, Dit betekent dat andere academici niet bij machte zijn de basisberekeningen te controleren’.

Er wordt geknoeid en bedrogen! ‘Theoretici van de opwarming der aarde proberen critici de mond te snoeren, en proberen data die hun theorie niet ondersteunen, weg te poetsen en onder het kleed te vegen.’

Dat is niet alleen de opinie van Leon de Winter, maar ook de opinie van Fox News, van alle Amerikaanse Republikeinen, van de PVV en van meer dan 25 procent van de Nederlandse bevolking die mét Wilders vindt dat eerst de buitenlanders naar huis moeten, en dan zullen we de douche nog lang genoeg nodig hebben om Nederland weer helemaal schoon en zuinig te spoelen. ‘Maar transnationale onheilsprofeten die Gore en Bono en Barack heten, vliegen in hun met leren fauteuils ingerichte jets de wereld rond om ons tegen onszelf te beschermen, de ijsberen uit het poolwater te redden en hier en daar een stuiver te verdienen’.

Schrijft Leon.

‘Hoe moeten we hem aankondigen?’, vraagt de eigenwijze snotneus die het nog steeds zonde vindt om daar bijna twee volle pagina’s Opinie & Debat aan op te maken.

‘Dat zie je toch? Hij heeft zelf aangegeven welke credits hij wil krijgen: ‘Leon de Winter. Schrijver van onder meer Hoffmans honger (1990), De ruimte van Sokolov (1992), God’s Gym (2002), Het recht op terugkeer (2008). Oud-columnist van weekblad Elsevier.

Oud-columnist van weekblad Elsevier! Dat zal ze in de hoofdstad van Denemarken tot 20 december niet lekker zitten.

Ik mis ’m erg, Theo.

    • Jan Blokker