Wat is er op tv?

Romanians queue to vote outside of a special polling station as they are seen through the windows of the station's gate keeper in Vidra, near Bucharest December 6, 2009. Romanians voted for a president on Sunday in a ballot expected to unseat incumbent Traian Basescu in favour of Mircea Geoana, head of Romania's Social Democrat party, a leftist who says he will end a political crisis that has put an IMF-led rescue package at risk. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA POLITICS ELECTIONS) REUTERS

Terwijl buiten haar hokje haar landgenoten in de rij staan om te gaan stemmen voor een nieuwe Roemeense president, kijkt de portier van het stembureau televisie.

De Roemenen konden gisteren in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kiezen tussen huidig president Traian Basescu, gelieerd aan de Democratisch-Liberale PD-L en de sociaal-democraat Mircea Geoana. De voormalige communist heeft een deal gesloten met de conservatief Crin Antonescu, die de eerste ronde niet overleefde. Als Geoana de presidentsverkiezingen wint wil hij een regering vormen met sociaal-democraten en conservatieven, met de Duitstalige Klaus Johannis als onafhankelijke premier. Die belofte lijkt hem volgens de peilingen stemmen op te leveren.

Roemenië heeft dringend behoefte aan een nieuwe stabiele regering na de val van het kabinet in oktober. Daardoor is een noodzakelijke IMF-lening van 1,5 miljard euro geblokkeerd en kunnen lonen van ambtenaren nauwelijks worden uitbetaald. De Roemeense economie zal dit jaar met 8,5 procent krimpen. Het land met 22 miljoen inwoners is nu al een van de armste landen van de Europese Unie.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt vandaag verwacht – gisteren claimden allebei de kandidaten de overwinning al.