Waarom zijn beelden van beveiligingsvideo's slecht?

Sjoerd Commandeur uit Den Haag vraagt zich af waarom beveiligingsvideobeelden bij tankstations en supermarkten altijd van slechte kwaliteit zijn. „Met de huidige technieken zou dat beeld toch haarscherp kunnen zijn?”

Inderdaad is de huidige cameratechnologie van zeer hoge kwaliteit, vertelt John van Schaik, manager van de alarmcentrale bij beveiligingsbedrijf CSU. En bij sommige bedrijven of in stadscentra worden die goede camera’s ook gebruikt, weet hij. „Bijvoorbeeld in voetbalstadions. Daar hangen camera’s waarmee het mogelijk is om in te zoomen tot op het niveau van het knoopje op het shirt van een vandaal, of tot op de merknaam van de sigaret die hij rookt.”

Maar waarom zijn de beelden bij televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht dan toch vaak korrelig of blokkerig? Omdat het gemiddelde tankstation niet over de recentste, dure camera’s beschikt. Die hebben een eenvoudige camera, en bekijken de beelden op een klein schermpje. „Op een monitor van 15 inch is het beeld van een prima scherpte”, legt Bastiaan Dekker van Bascom beveiligingscamera’s uit. „Maar zodra je die kleine beelden vergroot naar de gemiddelde huiskamertelevisiegrootte, dan rekken de pixels uit. Dat is te vergelijken met hoe je digitale camera werkt.”

Niet alleen is de aanschaf van een nieuwe camera veel particuliere ondernemers te duur, ook de kosten voor opslag van de video’s lopen snel op, vertelt Van Schaik. De meeste supermarkten kopen een harddisk waarop ze van twee à drie dagen beeld kunnen opslaan, daarna beginnen ze opnieuw met opnames. Wil je een hogere beeldkwaliteit opslaan, dan heb je ook een veel grotere server nodig.

Bovendien hebben bedrijven alleen iets aan extra goede beelden als daar ook werkelijk iets op te herkennen valt, zegt Van Schaik. „In de meeste pompstations hangen de camera’s in een hoek, waarin je de dader schuin van boven ziet. Vind je het gek dat overvallers hun hoofd omlaag houden en een petje dragen?”

Annemarie Kas

    • Annemarie Kas