Waardevolle collectie van uitstekende uitvoeringen

CD Klassiek

Tristan Keuris: Complete Works *****

De muziek van Tristan Keuris (1946-1996) leeft nog volop. Bij veel ensembles stond zijn werk de afgelopen jaren nog op het programma, ondanks een reputatie als ‘outsider’.

Iedereen houdt van Keuris, lijkt het. Musici bewonderen zijn muzikanteske schrijfstijl, met gevoel voor de natuurlijke mogelijkheden van hun instrument. Componisten hebben ontzag voor zijn moed en luisteraars vergapen zich aan de verleidelijke, exotische kleurenpracht, de zangerige melodieën en het gevoel voor beweging in zijn muziek.

Een waardevolle bijdrage dus, deze box, aan het voortleven van Keuris’ muziek, en een geweldige mogelijkheid om meer van zijn composities te leren kennen. Op chronologische volgorde en in uitstekende uitvoeringen. Een enkele opname is nieuw: het Koninklijk Concertgebouworkest tekende voor Antologia (1991), waarvan het vorig jaar de Nederlandse première verzorgde. Maar de meeste opnames zijn historisch, zoals die uit 1977 van een broeierige Sinfonia (1974) door dirigent Edo de Waart en het R PhO. Hiermee vestigde Keuris destijds zijn reputatie.

Met onder meer strijkkwartetten, koorwerken, orkeststukken en soloconcerten bediende Keuris het hele instrumentarium. Echt op dreef was hij als hij voor blazers schreef. In het vroege Saxofoonconcert (1971), bijvoorbeeld, of in het Klarinetkwintet (1988), dat de luisteraar heen en weer slingert tussen mysterieuze verstilling en extreme dramatiek. Dat deze box maar tot veel nieuwe uitvoeringen mag inspireren.

Jochem Valkenburg

    • Jochem Valkenburg