VS hopen op langere missie NL

De Verenigde Staten hopen dat Nederland in elk geval tot juli 2011 in Uruzgan blijft. Als Nederland dan zijn troepen zou terughalen, is dat „een standpunt waar zeker over gepraat kan worden”. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, zei dat gisteren in televisieprogramma Buitenhof. De VS willen vanaf juli 2011 zijn troepen geleidelijk terugtrekken uit Afghanistan. Eerder deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al een beroep op Nederland om langer in Uruzgan te blijven dan augustus 2010. Daalder maakte gisteren duidelijk dat de VS het niet logisch zouden vinden als Nederland zijn militairen uit Uruzgan terughaalt, maar wel elders in Afghanistan aan de slag gaat. „Nederland heeft de afgelopen jaren ongelofelijk geïnvesteerd in Uruzgan. Om nu opnieuw ergens anders te beginnen: zo investeer je niet.” De uit Nederland afkomstige, maar tot Amerikaan genaturaliseerde Daalder zei verder dat het niet genoeg is als Nederland na augustus 2010 alleen in Afghanistan actief blijft via ontwikkelingshulp. Verdedigingstaken zijn even belangrijk, zei hij. De Tweede Kamer wil voor 1 maart van het kabinet horen wat Nederland eventueel verder gaat doen in Afghanistan. (ANP)