VS-gezant: blijf nog jaar in Uruzgan

Nederland moet in elk geval nog een jaar langer in Uruzgan blijven. Dat vindt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder. Dan zou de terugtrekking van de Nederlandse troepen uit Afghanistan gelijk op lopen met de Amerikaanse, die in juli 2011 begint. Daalder, van oorsprong Nederlander, maakte zijn opmerkingen gisteren in het tv- programma Buitenhof.

De Nederlandse militaire missie in Uruzgan loopt eind 2010 af. Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor verlenging. Het kabinet is verdeeld over de kwestie en moet voor 1 maart uitsluitsel geven. Intussen neemt vanuit de NAVO de druk op Nederland om langer te blijven toe.

De ontwikkelingshulp van Nederland in Uruzgan blijft na 2010 wel doorgaan. Volgens minister Koenders (Ontwikkelingsamenwerking, PvdA) kunnen andere landen daarbij voor bescherming zorgen. Ambassadeur Daalder ziet dat niet zo snel gebeuren. „Andere landen hebben hun eigen ontwikkelingsmedewerkers die verdedigd moeten worden”, zei hij. Bovendien zijn de extra militairen die de VS en andere NAVO-landen nu naar vooral het zuiden van Afghanistan sturen nodig voor de nieuwe strategie en „niet om Nederlanders te beschermen”.

In de Tweede Kamer is terughoudend gereageerd op de oproep van Daalder. De meeste partijen blijven van mening dat het nu aan andere NAVO-partners is om in de voorste linies te opereren.