Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Er wordt een kleine 50 jaar gesproken over het verlengen van de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam. Wordt nu het het plan voor een tunnel onderzocht? Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Het mineraal olivijn heeft de natuurlijke eigenschap dat het CO2 bindt. Hoogleraar Olaf Schuiling, pleitbezorger van het gebruik van olivijn, komt de werking uitleggen. Verder: Kadir van Lohuizen laat zijn foto’s van de houtkap in Brazilië zien. Het woud moet wijken voor weiland waar de vleeskoeien op grazen die in de westerse wereld gegeten worden.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Een reportage over de verkiezingen voor de nieuwe stadsdeelraad Amsterdam Nieuw-West, waar de progressieve Ahmed Marcouch het vandaag opneemt tegen de behoudende Achmed Baadoud. En aandacht voor het oprukken van de Q-koorts en de maatregelen die daartegen genomen worden. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en Jan Mulder ontvangen Dimitri Verhulst die een boek schreef over het leven als supporter van voetbalclub Standaard Luik. Roosbeef en Torre zingen een duet. Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Cabaretier Paul van Vliet vertelt over zijn vijftigjarige jubileum. En aandacht voor de klimaatconferentie in Kopenhagen.Ned.1, 23.00-0.00u.

amusement

The Graham Norton Show. Komische talkshow waarin Graham Norton op amusante wijze converseert met zijn gasten, in deze aflevering de Amerikaanse rapmuzikant 50 Cent, die over zijn buitengewone leven en over zijn nieuwe album vertelt en Baby By Me zingt; actrice en comédienne Catherine Tate die over haar ‘typetjes’ praat, en de Iers-Britse beminnelijke grappenmaker en presentator Jimmy Carr. BBC 1, 23.35-0.20u.

Informatief

Radar. Consumentenprogramma onderzoekt de beweringen over de diervriendelijke productie van eendenlevers. Ook: waarom kregen veel mensen in huizen met blokverwarming dit jaar extreem hoge energierekeningen en onbegrijpelijke facturen? Wat is blokverwarming eigenlijk, en waar kunnen bewoners terecht met een klacht? Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: Het lab van Ab. Portret van het Virologielaboratorium van Ab Osterhaus, waar meer dan honderd wetenschappers de meest uiteenlopende virussen bestuderen. Nu mensen steeds vaker en verder reizen kunnen virussen zich razendsnel over de aarde verspreiden. Ze vermenigvuldigen zich snel en passen zich voortdurend aan de omstandigheden aan. Een verslag van de ups en downs van de afgelopen drie jaar, van de vogelgriep tot de Mexicaanse griep. Ned.2, 20.55-21.50u.

Maximum bereikt? Nieuwe achtdelige serie waarin mensen centraal staan die in de schulden zijn geraakt. Ze worden drie maanden gevolgd in de fase waarin ze orde op zaken gaan stellen met hulp van budgetcoach Marion Weijers van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). De zaken die worden gevolgd zijn gevarieerd: grote studieschulden, simpelweg pech, op het verkeerde moment te veel geld uitgegeven of te hoge persoonlijke leningen. Ned.3, 21.25-21.55u.

Panorama: Can you forgive your MP? Zes maanden na de declaratieschandalen bij de Britse politici wordt de balans opgemaakt. Beschuldigde politici als Hazel Blears en Jacqui Smith vochten terug, anti-corruptiepolitici werden niet gekozen. Is de boosheid bij de Britse kiezers veranderd in apathie of is er sprake van vergiffenis door het volk? BBC 1, 21.30-22.00u.

Document: Voor ik het vergeet. Paul heeft beginnende dementie en wil het einde daarvan niet meemaken. Voor Marjan is het moeilijk om de wens van haar man te respecteren, maar begrijpen doet ze het wel. Een documentaire van Nan Rosens over het proces dat Marjan, Paul en hun twee kinderen doormaken om Paul op een menswaardige manier te laten sterven. Ned.2, 22.50-23.40u.

Life: Plants. Natuurserie. Planten blijken net zo ingenieus en manipulatief te kunnen reageren op uitdagingen als dieren en mensen. Voorbeeld: de nectar van de heliconia is voor een kolibri verslavend. Documentaire toont met camera’s die zijn uitgerust met de nieuwste tijdsprongtechnieken hoe planten zich staande houden. Presentatie David Attenborough.BBC 1, 22.00-23.00u.