Verjongde hockeyploeg moet vooral volwassener gaan spelen

De nationale hockeyploeg heeft de Champions Trophy gisteren afgesloten met een vierde plaats. Het toernooi gold vooral als voorbereiding op het WK, dat in maart in India wordt gehouden.

Hij is tevreden over de bovengrens van het hockeyspel van zijn team, maar bondscoach Michel van den Heuvel zag tijdens de Champions Trophy in Melbourne wel in dat de ondergrens van het spel nog veel te laag ligt. „In de periodes dat we wat minder spelen, krijgen we te gemakkelijk doelpunten om de oren”, zei hij gisteren aan de telefoon na afloop van de verloren wedstrijd om de derde plaats tegen Zuid-Korea (4-2). „We moeten in zulke fases als collectief meer volwassen hockeyen.”

Nederland begon sterk aan de strijd om het brons. Rob Reckers zette zijn ploeg na een half uur op een 1-0-voorsprong. Maar de Zuid-Koreanen speelden compact en wachtten hun kansen rustig af. „Er was te weinig energie in de ploeg en dan is het moeilijk om het spel te maken”, reageerde Van den Heuvel.

Halverwege de tweede helft kreeg Robert van der Horst een groene kaart wegens commentaar op de scheidsrechters. In het zeslandentoernooi betekent een groene kaart een tijdstraf van twee minuten. Ook werd een aantal malen gewisseld in de Nederlandse ploeg. „Dat alles bracht onrust met zich mee”, zegt de bondscoach. „Daardoor waren wij minder attent.” De Zuid-Koreanen profiteerden optimaal en kwamen op gelijke hoogte doordat sterspeler Jong Ho Seo een foutje van verdediger Wouter Jolie meedogenloos afstrafte. En door twee strafcorners binnen drie minuten kwam Nederland op een 3-1 achterstand. De nationale ploeg kwam nog terug tot 3-2 doordat Taeke Taekema een strafcorner benutte, maar binnen een minuut besliste Zuid-Korea de wedstrijd: 4-2.

Dat de mindere fases gedurende het gehele toernooi zo gemakkelijk in tegendoelpunten resulteerden, zoals in de met 7-2 verloren wedstrijd tegen Australië, zou volgens de bondscoach kunnen liggen aan de minimale voorbereiding. Doordat de laatste ronde in de hoofdklasse pas een dag voor vertrek naar Melbourne werd afgerond, konden de spelers voorafgaand aan het jaarlijkse toernooi slechts één keer bij elkaar komen voor een oefenduel. Daarvoor werd gekozen omdat de competitie toch al zo lang stil ligt vanwege het WK in maart in India.

De Champions Trophy werd dan ook met name gebruikt als voorbereidingstoernooi op het wereldkampioenschap en om jonge spelers een kans te bieden. Billy Bakker (21) en Valentin Verga (20) maakten hun debuut tijdens het toernooi, en Klaas Vermeulen (21) en Tim Jenniskens (23) keerden terug in de selectie. Van den Heuvel meent dat het inpassen van de nieuwelingen goed is gelukt. „Ik heb ook van de jonge jongens veel hockeyend vermogen en creatief spel gezien. En gedurende het toernooi zijn we als collectief steeds beter gaan spelen.”

Zo verloor Nederland in de tweede wedstrijd nog met 7-2 van Australië, maar zaterdag won de ploeg in de laatste wedstrijd in de voorronde met 4-3 van olympisch en wereldkampioen Duitsland.

Of het Van den Heuvel voor het WK nog lukt zijn ploeg volwassener te laten spelen is de vraag. De voorbereidingstijd tot het toernooi is niet lang. De meeste spelers hebben in verband met het Europees kampioenschap in augustus, sinds januari van dit jaar geen echte rustperiode gehad.

Daarom krijgen de internationals nu eerst de gelegenheid om bij te komen. Het team houdt ongeveer twee maanden over om met elkaar te trainen en naar het toernooi toe te werken. Van den Heuvel durft dan ook niet hoog in te zetten voor het wereldkampioenschap. „We willen de halve finale bereiken en van daaruit kijken we wel verder.”

    • Shari Kiljan