Uitstel onderzoek over villa Leers in Bulgarije

Het onderzoek tegen burgemeester Gerd Leers en een ambtenaar van de gemeente Maastricht, rond de aankoop van een vakantievilla in Bulgarije door Leers, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen weekeinde bekendgemaakt.

Het besluit volgt nadat de ambtenaar een kort geding had aangespannen tegen de gemeente. Dat zou vanmiddag dienen, maar is inmiddels aangehouden.

De ambtenaar eist onder meer stopzetting van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse gemeente (BING), en vernietiging van het al verzamelde materiaal.

De burgemeester kocht in 2006 privé een villa in Bulgarije van een bedrijf waarvan de ambtenaar mede-eigenaar is. In de privékwestie was Leers vervolgens ook als burgemeester actief, bleek uit onderzoek van deze krant.

Sinds de kwestie in september in de publiciteit kwam, is de ambtenaar ziek. Hij kan niet meewerken aan het onderzoek.

Tot dit weekeinde stond de gemeente op het standpunt dat het onderzoek, ondanks ziekte van de ambtenaar, kon worden afgerond. Vorige week meldde een woordvoerder nog dat de resultaten vóór Kerstmis bekend zouden zijn.

De woordvoerder laat nu weten dat „vanwege goed werkgeversschap en omwille van de zorgvuldigheid” is besloten om te wachten op het herstel van de ambtenaar. „Het gaat om een eigenstandige beslissing van het college, genomen in afwezigheid van Leers.”

Paul Brouwers, advocaat van de ambtenaar, heeft het kort geding aangehouden in afwachting van een minnelijke regeling, zegt hij. Brouwers eist stopzetting van het onderzoek. Het uitstel is onvoldoende.

Brouwers: „Mijn cliënt werkt niet mee aan een onderzoek dat zijn persoonlijke levenssfeer schaadt – een onderzoek dat er alleen gekomen is omdat de burgemeester zichzelf graag wil vrijpleiten.”

Brouwers benadrukt dat het onderzoek sowieso niet had kunnen worden afgerond zonder medewerking van zijn cliënt. „Hoe kun je nou weten wat er gebeurd is als een van de hoofdrolspelers niet heeft kunnen meewerken?”

BING-directeur Emile Kolthoff is blij met het uitstel: „In het overleg met de gemeente hebben wij steeds gezegd dat we de ambtenaar graag willen horen. Het college voelde een zodanige tijdsdruk dat het daar niet in mee wilde gaan. Door nieuwe informatie is dat nu wel het geval. Het maakt dat wij een beter product, een product zonder voorbehoud, kunnen afleveren.”