Spaanse tennissers weer het sterkst in Davis Cup

De Spaanse tennissers hebben in Barcelona voor het tweede jaar op rij de Davis Cup gewonnen. Feliciano Lopez en Fernando Verdasco haalden zaterdag in het dubbelspel het beslissende punt binnen tegen het Tsjechische duo Tomas Berdych en Radek Stepanek. Het werd 7-6 (7), 7-5 en 6-2 in het voordeel van het Spaanse koppel. Spanje kwam daardoor op een 3-0 voorsprong en was niet meer te achterhalen door de Tsjechen. Uiteindelijk werd het gisteren zelfs 5-0, doordat zowel Rafael Nadal als David Ferrer de laatste partij in het enkelspel won. Nadal klopte Jan Hajek (6-3 en 6-4); Ferrer versloeg Lukas Dlouhy (6-4 en 6-2).

„Het was een geweldig moment om hier terug te keren als captain, na de overwinning negen jaar geleden”, reageerde coach Albert Costa, die Spanje in 2000 als speler aan de eerste titel in de Davis Cup hielp.

Rafael Nadal had de Spanjaarden vrijdag op voorsprong gebracht door een overwinning op Tomas Berdych: 7-5, 6-0 en 6-2. De kopman van het Spaanse team, die de kwartfinale en halve finale had gemist, was op tijd fit om op zijn geliefde gravel de titel te behalen. Maar de meeste eer ging naar Ferrer, die zich op de eerste wedstrijddag in een loodzware vijfsetter ontdeed van Radek Stepanek en de voorsprong van Spanje uitbouwde naar 2-0. Het publiek scandeerde zaterdag zijn naam en ook Lopez loofde Ferrer: „Dit was de finale van David.”

Voor de cruciale wedstrijd in het dubbelspel wijzigde de Tsjechische captain Jaroslav Navratil de samenstelling van zijn koppel. Jan Hajek en Loukas Dlouhy maakten plaats voor Stepanek en Berdych, die nog nooit eerder een wedstrijd in de Davis Cup hadden verloren.

Het Tsjechische duo verspeelde in de eerste set een setpoint in de tiebreak, die Lopez en Verdasco uiteindelijk met 9-7 naar zich toe trokken. In de tweede set was een break in de elfde game voldoende voor setwinst, waarna het verzet van Tsjechië gebroken was. De derde en laatste set ging eenvoudig naar Spanje dat vooraf al beschouwd werd als topfavoriet. Gravel is de favoriete ondergrond van de Spanjaarden, die bovendien beschikken over tien spelers in de tophonderd van de wereldranglijst. De Tsjechen stellen daar slechts twee tennissers tegenover.

Ook gisteren was Tsjechië, dat de Davis Cup in 1980 onder aanvoering van Ivan Lendl won, geen punt gegund. Zowel Hajek als Dlouhy verloren hun laatste single. Door de Davis Cup te winnen – de vierde titel in totaal – is Spanje nu het eerste land sinds 1998 dat de titel in het landentoernooi met succes heeft verdedigd. Destijds slaagde Zweden erin de titel te prolongeren. (ANP)