Somalische regering vraagt buitenland om steun

De regering van Somalië roept de internationale gemeenschap op zich meer in te spannen voor vrede en stabiliteit in het land. De groeiende macht van islamitische extremisten en piraten bedreigt heel Oost-Afrika, zo waarschuwt de internationaal erkende, maar zwakke regering.

„We geven toe dat de situatie in Somalië na twintig jaar zonder regering niet meer te repareren lijkt, maar de werkelijkheid is heel anders”, schrijft premier Omar Sharmake in een brief die het Britse dagblad The Times zaterdag heeft afgedrukt. „Piraterij en de groei van islamitisch extremisme zijn [...] symptomen van een onderliggend probleem – de afwezigheid van een regering”, aldus Sharmarke.

De premier roept niet op tot een gewapende interventie in Somalië. Wel pleit hij voor hulp bij het opleiden van nationale strijdkrachten. Daarnaast dient Somalië controle te krijgen over zijn kustwateren. Hoewel de regering piraterij „onvoorwaardelijk veroordeelt”, is het volgens Sharmarke „geen wonder” dat „boze en wanhopige mensen” buitenlandse koopvaardijschepen aanvallen. Somalische vissers kijken toe „terwijl andere landen onze wateren plunderen” – een kritiek op Aziatische en Europese vistrawlers die illegaal zouden vissen op de Indische Oceaan.

In een ziekenhuis in Kenia is zaterdag de Somalische minister van Sport overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Die aanslag, donderdag, heeft 24 mensen, onder wie vier ministers, het leven gekost. De regering beschuldigt de radicale strijdgroep Al-Shabaab. Die ontkent betrokkenheid.