Roemeens president Basescu nipt herkozen

De Roemeense president Traian Basescu is nipt herkozen. In de tweede ronde kreeg de centrum-rechtse kandidaat 50,37 procent van de stemmen, tegen 49,63 procent voor zijn sociaal-democratische uitdager Mircea Geoana. Dat heeft het Centraal Kiesbureau vanochtend bekendgemaakt op basis van 99,13 procent van de getelde stemmen. Geoana betwist de uitslag en eist een hertelling.

Het waren voor Roemenië (22 miljoen inwoners) de meest cruciale verkiezingen sinds de val van het communistische regime van Nicolae Ceausescu 20 jaar geleden. De nieuwe president moet een premier aanwijzen die een nieuwe regering moet gaan leiden. Sinds de val van het vorige kabinet in oktober heerst in Roemenië een politieke impasse. Die heeft ervoor gezorgd dat het Internationaal Monetair Fonds een tranche van 1,5 miljard euro heeft bevroren.

Die tranche is onderdeel van een lening van 20 miljard euro die het op één na armste land van de Europese Unie door de economische crisis moet helpen. Voorwaarde is dat Roemenië de overheidslonen bevriest, de overheidspensioenen laat dalen en 150.000 banen in de publieke sector schrapt terwijl de economie dit jaar al met 8 procent is gekrompen.

Geoana, die gisteravond na de eerste stembuspeilingen de zege had opgeëist, legt zich nog niet neer bij de nederlaag. Hij vermoedt dat de uitslagen zijn gemanipuleerd, bijvoorbeeld bij de kiezers in het buitenland. Daar kreeg Basescu 78 procent van de stemmen. De kiescommissie meldde 200 ongeregeldheden.

Geoana had een pact gesloten met de liberale partij om Basescu uit het zadel te lichten. Onderdeel van de overeenkomst was dat de onafhankelijke Klaus Johannis, de Duitstalige burgemeester van Sibiu, premier zou worden. Johannis legde zich wel al bij de nederlaag neer. „Mijn rol is uitgespeeld, ik kom niet naar Boekarest”, zei hij vanochtend.

Analisten vrezen dat door de nipte uitslag de vorming van een regering erg moeilijk wordt, wat Roemenië verder in een crisis kan storten. (AP, Reuters)