Rockers met een pauze-muziekje

Pop Julian Casablancas, 4/12 Melkweg Max, Amsterdam Julian Plenti, 6/12 Melkweg, Amsterdam ***

Als zanger van een succesvolle rockband wil je wel eens wat anders. Zowel Julian Casablancas van The Strokes als Paul Banks van Interpol vult de periode van inactiviteit bij zijn band met soloprojecten die informeel en anders mogen klinken. Paul Banks noemt zich nu Julian Plenti, en door toeval traden de beide Julians gedurende hetzelfde weekend op in Nederland.

De meisjesmagneet Julian Casablancas is nog net zo cool als in 2001, toen hij met The Strokes aan de wieg stond van een ware rock-renaissance. Hun debuutalbum Is This It is alom verkozen tot de meest invloedrijke cd van het bijna afgelopen decennium. Op zijn soloplaat Phrazes For The Young laat Casablancas de teugels vieren – echt goede rocksongs bewaart hij natuurlijk voor het langverwachte vierde album van The Strokes.

In Casablancas schuilt een countryzanger die er niet uit wil, te meer omdat twee drummers, twee gitaristen en twee matige synthesizerspelers met lelijk ingeblikte basnoten niet de ideale bezetting vormen voor de geboorte van een nieuwe Johnny Cash. Al bij het derde nummer hing Julian aan het balkon, maar zijn uitbundige performance kon de knullige jarentachtigsound niet verhullen. Het enige liedje van The Strokes dat hij zichzelf toestond, werd gespeeld in een lamlendige loungeversie.

Julian Plenti moest dezelfde barrière van een bekende stem in een onwennige context overwinnen. Tussen een lollige gitarist die er een halve comedyact van maakte, en een cellist voor de serieuze noot, stond Plenti er wat ongemakkelijk bij. Een handvol pakkende popsongs van zijn album Skyscraper hield de vaart er in, maar met deze gezellige muzikanten verliest hij de uitstraling die hij als het enigmatisch middelpunt van het veel strengere Interpol heeft.

Het is nog maar de vraag of deze zangers niet afdoen aan de magie van hun echte bands, door met een lollig pauzemuziekje op tournee te gaan. Paul Banks deed het beter dan Julian Casablancas, maar eigenlijk zouden ze hun tijd niet moeten vergooien aan wat wel aardige muziek is.

    • Jan Vollaard