RBS-bankiers kiezen voor de baan met de hoogste bonus

Een bank zonder forse bonussen verliest haar beste bankiers. Royal Bank of Scotland, dat onder toenemende druk staat om haar bonussen in te perken nu de Britse staat de meerderheid van de aandelen bezit, lijkt daar nu last van te hebben.

The Sunday Times meldde gisteren dat het afgelopen jaar ruim 1.000 medewerkers van de zakenbank van RBS zijn overgestapt naar concurrenten, waar de riante bonussen nog niet in de ban zijn gedaan. Een woordvoerder van de bank wilde dit cijfer vanmorgen ontkennen noch bevestigen. Bronnen binnen de bank erkennen echter dat het cijfer niet ver bezijden de waarheid is. De vertrokken bankiers zouden samen goed zijn geweest voor 8 procent van de winst van de bank. Het aantal vertrekkers lag veel hoger dan in voorgaande jaren.

Vorige week ontstond er onrust over plannen van de RBS-leiding om over dit jaar een beduidend hoger bedrag voor bonussen te reserveren dan over 2008, toen de bank recordverliezen leed. Veel Britten achten het ongepast voor RBS-bankiers om vette bonussen op te strijken, terwijl het land nog in recessie verkeert en de bank slechts heeft kunnen overleven dankzij miljardensteun van de overheid. De raad van bestuur heeft echter al met opstappen gedreigd als de bonussen aan banden worden gelegd.

De regering overweegt intussen een extra belasting op bonussen in te voeren. Daardoor zouden alle bankiers worden getroffen. Deze plannen hebben al tot waarschuwingen uit de City geleid dat sommige financiële instellingen zich in het buitenland zouden willen vestigen.