Premier uitleg gevraagd over plannen prins

Premier Balkenende moet opnieuw opheldering geven over een vakantiehuisproject waarin prins Willem-Alexander en prinses Máxima deelnemen.

De projectontwikkelaar van een exclusief vakantieresort in Argentinië, waar prinses Máxima dit jaar twee percelen heeft gekocht, wordt genoemd in een fraudeonderzoek. SP en GroenLinks willen een brief van de premier waarin hij duidelijk maakt wat er precies aan de hand is. CDA, ChristenUnie en D66 steunen dat verzoek.

Het ommuurde vakantieresort, waarin het prinselijk paar sinds 27 maart van dit jaar deelneemt, ligt bij het plaatsje Villa La Angostura in de provincie Neuquén. De Oranjes gaan mogelijk vakantiehuizen bouwen op percelen die op naam van Máxima staan.

De projectontwikkelaar van het resort Muelle de Piedra is accountant Abelardo Hoch. De regionale krant Rio Negro berichtte twee weken geleden dat de openbare aanklager van Neuquén, gespecialiseerd in corruptiezaken, een onderzoek is begonnen naar de gang van zaken rond de aankoop van een softwaresysteem door de provinciale bank van Neuquén in 2004. Bij deze deal is mogelijk gefraudeerd. Het bedrijf ASSA, waarvan Hoch destijds vicepresident was, speelde een rol als adviseur. Het gaat om een vooronderzoek. Managers van de bank zouden onder meer bij de aanbestedingprocedure enkele stappen hebben overgeslagen en direct ASSA hebben ingeschakeld.

Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil snel duidelijkheid om te voorkomen dat de kroonprins bekend komt te staan als „vastgoedkoning in problemen”. Ineke van Gent (GroenLinks) is vooral benieuwd of Balkenende bij de voorfase van het project betrokken was. CDA’er Liesbeth Spies zegt het goed te vinden als „de feiten van de fictie worden gescheiden”.

Alexander Pechtold (D66) ziet in de nieuwe ophef aanleiding een discussie te starten over hoe privé-activiteiten van het Koninklijk Huis zich verhouden tot de ministeriële verantwoordelijkheid. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt geen mededelingen over privé-investeringen van de kroonprins te doen. Eerder ontstond zo veel ophef over plannen in Mozambique een villa te laten bouwen, dat de kroonprins besloot uit het project te stappen.