Politie Italië arresteert twee maffiabazen

De Italiaanse politie heeft zaterdag twee maffiabazen gearresteerd, een in de Siciliaanse stad Palermo en een in Milaan.

De veroordeelde maffioso Gianni Nicchi (28) is een „jonge, gevaarlijke, ambitieuze en meedogenloze moordenaar”, zei minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni. De politie vond hem terwijl hij zich schuilhield in een flat in Palermo.

Volgens maffiaonderzoekers is Nicchi snel opgeklommen in de hiërarchie van de Cosa Nostra na de arrestatie een aantal jaren geleden van maffiabaas Salvatore Lo Piccolo. Nicchi, die sinds 2006 op de vlucht is, werd vorig jaar bij verstek veroordeeld wegens afpersing en kreeg een celstraf van achttien jaar.

De politie arresteerde zaterdag ook Gaetano Fidanzati (74) terwijl hij over straat liep in het centrum van Milaan. Fidanzati is een beruchte baas van een maffiaclan in Palermo en was al twee jaar voorvluchtig. Hij zou een van de grootste drugsbazen van Italië zijn.

Met deze laatste arrestaties heeft de politie binnen enkele maanden zeventien voortvluchtigen opgepakt die op de lijst staan van de dertig meest gezochte misdadigers van Italië. Bovenaan deze lijst staat Matteo Messina Denaro, die wordt omschreven als de hoogste baas van de Cosa Nostra. Denaro zou snel carrière hebben gemaakt in de Cosa Nostra na de arrestatie van Bernardo Provenzano bij Corleone in 2007.

Vrijdag beweerde spijtoptant Gaspare Spatuzza tijdens een proces in Turijn dat premier Silvio Berlusconi en diens zakenpartner Dell’Utri in het begin van de jaren negentig „directe relaties” onderhielden met de Cosa Nostra. De premier reageerde woedend op de volgens hem „absurde” verklaring van de getuige.

In Rome zijn zaterdag tienduizenden Italianen de straat op gegaan om het aftreden van Berlusconi te eisen. Het via Facebook georganiseerde protest heette ‘No B Day’, waarin de B voor Berlusconi staat. De organisatoren hoopten op 300.000 mensen, volgens de politie waren er 90.000 komen opdagen. (AP, Reuters)