Parlement Irak stemt in met kieswet

Het Iraakse parlement heeft vannacht een nieuwe verkiezingswet aangenomen nadat de eerste wet door de sunnitische vice-president Tareq al-Hashemi met een veto was getroffen. Hashemi heeft met de nieuwe versie ingestemd.

De parlementsverkiezingen zullen in februari of maart plaatshebben.

Aanvankelijk waren de verkiezingen voor half januari vastgesteld. Volgens de grondwet moeten de verkiezingen voor 1 februari worden gehouden, maar door de vertraging kan die termijn niet meer worden gehaald. De presidentiële raad, waarvan Hashemi deel uitmaakt, stelt nu in overleg met de kiescommissie een datum vast.

De Verenigde Staten begroetten het besluit van het parlement als „een beslissend moment voor de Iraakse democratie”. Amerikaanse diplomaten hadden samen met de Verenigde Naties bemiddelingsvoorstellen aangedragen en in het algemeen zware druk op de parlementsleden uitgeoefend om tot overeenstemming te komen.

Langdurig uitstel van de verkiezingen zou immers de plannen van Washington kunnen compliceren om zijn gevechtstroepen tegen 31 augustus het land uit te hebben, in een opmaat naar de volledige terugtrekking voor 1 januari 2012. Er zijn nu nog 120.000 Amerikaanse militairen in het land. Hun commandant, generaal Ray Odierno, had oorspronkelijk opdracht gegeven de terugtrekking zestig dagen na de verkiezingen te beginnen. Het is niet bekend of dat bevel nog wordt aangepast nu de verkiezingen ten minste een maand later dan half januari worden gehouden.

Vice-president Hashemi eiste aanvankelijk een grotere stem voor de miljoenen Irakezen die naar het buitenland zijn gevlucht. De Koerdische minderheid voegde daar vervolgens haar eis aan toe dat de Koerdische regio’s meer zetels zouden krijgen dan in de oorspronkelijke verkiezingswet het geval was.

De bijzonderheden van de nieuwe wet waren vanmiddag nog niet bekend. Wat wel duidelijk was, is dat een klein aantal zetels dat eerder naar sunnitische gebieden was overgeheveld, nu weer aan de Koerden is toebedeeld. Voor religieuze en etnische minderheden, zoals de christenen en de Turkmenen, zijn vijftien zetels gereserveerd. De stemmen van de vluchtelingen worden naar verluidt geteld in de districten van hun herkomst. (Reuters, AP, AFP)