Opnieuw protest in Teheran

De Iraanse politie is vanochtend volgens getuigen op enkele pleinen in Teheran slaags geraakt met betogers tegen de regering die ‘Dood aan de dictator’ riepen. Enkele duizenden demonstranten zouden van de Dag van de Student gebruik hebben gemaakt voor nieuw protest tegen de overheid.

De autoriteiten hadden gewaarschuwd dat ze hard zouden optreden tegen betogers. De laatste weken zijn tientallen studentenactivisten opgepakt. Honderden leden van de oproerpolitie hielden vanochtend het terrein van de Universiteit van Teheran omsingeld om betogingen te voorkomen.

Internetverbindingen met Iran waren vanochtend verbroken of zeer traag. Volgens een pro-oppositiewebsite hadden de autoriteiten ook het mobieletelefoonnetwerk afgesloten. Buitenlandse journalisten is verboden bij protestacties in de buurt te komen.

Oppositieleider Mir Hossein Mousavi moedigde zijn aanhangers gisteren aan de straat op te gaan tegen het bewind van president Ahmadinejad en tegen de onderdrukking van studenten. Ook studenten hadden via websites sympathisanten opgeroepen te gaan demonstreren. Het is onrustig in Iran sinds de omstreden herverkiezing van Ahmadinejad in juni. De oppositie maakt tegenwoordig gebruik van officiële herdenkingsdagen, zoals de Dag van de Student, om weer de straat op te gaan. (AP, Reuters, AFP)

Onvrede Iran: pagina 5