'Olympische loterij moet geld genereren voor 2028'

Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) wil dat zo snel mogelijk een olympische loterij wordt opgezet. Bij de behandeling van de Sportbegroting heeft hij vanmorgen staatssecretaris van Sport, Jet Bussemaker (PvdA), verzocht daar in samenspraak met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werk van te maken. Met de opbrengst wil Atsma het Olympisch Plan 2028 voor een groot deel financieren. Volgens het Kamerlid levert zo’n speciale loterij tot 2020 een slordige half miljard euro op. Andere kamerleden, Renske Leijten (SP) en Helga Neppérus (VVD) toonden bedenkingen bij het plan voor een loterij. „Meer gokken is niet onze ambitie”, zegt Leijten.

Atsma stelt voor de organisatie in handen te geven van de goede-doelenloterijen, zoals de Postcode Loterij, de Sponsor Bingo Loterij en de BankGiro Loterij. Van de verwachtte jaaromzet zou netto veertig miljoen aan de olympische plannen besteed kunnen worden. Atsma vindt dat de daden om de Spelen binnen te halen niet parallel lopen met de plannen. „Ik heb de begroting zien langskomen. En op grond daarvan vind ik dat er bar weinig gebeurt met de olympische ambities. Het is allemaal veel te slap. Er moet snel meer actie worden ondernomen.”

De keuze voor een stad zou het proces volgens Atsma, die vanwege de internationale uitstraling pleit voor Amsterdam, aanzienlijk versnellen. „Zo lang er geen keus voor een stad is gemaakt, kan van de overheid geen sturende rol verwacht worden. Zodra een keus is gemaakt voor een stad kunnen de plannen daar verder op worden afgestemd. Velen in de sport realiseren zich niet hoe stroperig processen bij de overheid verlopen. Het is zaak nu snel door te pakken.”

Atsma pleitte er in het overleg met Bussenmaker verder voor om meer dopingcontroles te houden in fitnesscentra. Volgens hem is uit onderzoek komen vast te staan dat 58.000 bezoekers van fitnesscentra zware middelen gebruiken, terwijl het totale aantal dopegebruikers op 100.000 wordt geschat. Het Kamerlid spreekt van een „tijdbom voor de sport.” Atsma stelt ook voor een keurmerk in te stellen voor fitnesscentra.