Nederland kort

Projectontwikkelaar van Oranjes genoemd in fraudezaak

Door onze correspondent

Villa La Angostura. De projectontwikkelaar van het exclusieve vakantieresort in Argentinië waar prinses Máxima dit jaar twee percelen heeft gekocht, wordt genoemd in een fraudeonderzoek. Het ommuurde vakantieresort, waarin prins Willem-Alexander en prinses Máxima sinds 27 maart van dit jaar deelnemen, ligt bij het plaatsje Villa La Angostura in de provincie Neuquén. De projectontwikkelaar van het resort, Muelle de Piedra genaamd, is accountant Abelardo Hoch. De regionale krant Rio Negro berichtte twee weken geleden dat de openbare aanklager van Neuquén, gespecialiseerd in corruptiezaken, een onderzoek is begonnen naar de gang van zaken rond de aankoop van een softwaresysteem door de provinciale bank van Neuquén in 2004. Bij deze deal is mogelijk gefraudeerd en speelde het bedrijf ASSA, waarvan Hoch destijds vice-president was, een rol. ASSA was ingehuurd om advies te geven over de aankoop. GroenLinks en SP willen van premier Jan Peter Balkenende weten of hij verantwoordelijkheid neemt voor het project in Argentinië. Eerder ontstond zoveel ophef over plannen van het prinselijk paar om in Mozambique een vakantievilla te laten bouwen, dat Willem-Alexander en Máxima de villa verkochten.

‘Groene’ donateurs weer sterk gedaald

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het aantal aanhangers van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar met bijna 63.000 gedaald tot ruim vier miljoen leden of donateurs. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van het radioprogramma Vroege Vogels. Het grootse ledenverlies boekte Vereniging Natuurmonumenten. De op één na grootste organisatie van Nederland op dit terrein zag het aantal leden dalen met 52.000 tot 830.000. Natuurmonumenten wijt de daling vooral aan de economische crisis. Ook bij de grootste organisatie, het Wereld Natuur Fonds, daalde het aantal leden, met 17.000 tot 910.000.

Ontsnapte gevangene nog voortvluchtig

ARNHEM. De gevangene die gisterenuit de penitentiaire inrichting De Berg in Arnhem ontsnapte, was gisteravond nog steeds voortvluchtig, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) . De gevangene ontsnapte ’s ochtends rond negen uur, waarna de politie een grote zoekactie begon. Waarvoor de gevangene vastzat en hoe hij ontsnapt is, wil het OM niet zeggen. (ANP)

‘Investeerders voor campus Maastricht’

MAASTRICHT. Twee investeerders willen verder met de ontwikkeling van de Campus van de Universiteit Maastricht. Dat zei voormalig directeur Leks Verzijlbergh van woningcorporatie Servatius gisteren voor de regionale omroep L1. De bouwplannen werden onlangs gestaakt, toen de geraamde kosten van 165 miljoen naar 220 miljoen euro stegen. (ANP)