Nalatigheid is het grootste probleem

Het Openbaar Ministerie in Rusland onderzoekt de fatale brand in een club in Perm.

De veiligheidsvoorschriften tegen brand worden vaak geschonden in Rusland.

Inwoners van de Russische industriestad Perm trotseerden gisteren de Siberische kou om de doden te identificeren van een brand in nachtclub Het Kreupele Paard. Tientallen mensen stonden buiten het lijkenhuis in de sneeuw, terwijl anderen bloemen legden en kaarsen brandden buiten de club, die vrijdagnacht zijn achtjarig bestaan vierde. „De autoriteiten zijn hier direct verantwoordelijk voor”, zei de 51-jarige Leonid Rjabov tegen persbureau Reuters, terwijl ze tegenover de nachtclub bloemen kocht. „Ze hebben acht jaar lang inspecties uitgevoerd.”

Bij de brand zijn zeker 112 van de 250 aanwezigen omgekomen. Van de overigen liggen er 120 in het ziekenhuis met brandwonden en ernstige verstikkingsverschijnselen. Een groot deel van hen verkeert in kritieke toestand. Sommigen zijn overgevlogen naar ziekenhuizen in Moskou, Tsjeljabinsk en Sint-Petersburg. De brand is de ergste in Rusland sinds decennia.

Op de beelden die de Russische televisie dit weekeinde uitzond, is te zien hoe na afloop van een dansshow op het podium vuurwerk wordt afgestoken. Daarbij vatte het plafond, dat van aaneengeregen wilgentakken en plastic was gemaakt, vlam. Terwijl het vuur zich verspreidde, riep de ceremoniemeester: „Dames en heren, gasten van de club, we staan in brand. Alstublieft, verlaat de zaal.” De bezoekers haastten zich vervolgens naar de uitgang, sommigen nog met hun drankje in hun hand. Velen kwamen om in de verdrukking.

Volgens enkele overlevenden waren er geen nooduitgangen in de club. Binnen enkele seconden stond de hele feestzaal in brand. „Alles vatte zo snel vlam, dat het wel van hooi gemaakt leek. Het gebeurde binnen enkele seconden”, zei Svetlana Koesjinova. „Er was maar een uitgang. We konden niet allemaal naar buiten komen, iedereen duwde van alle kanten. Ze hebben me bijna vertrapt.”

Het Russische Federale Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de oorzaak van de brand. De eigenaar van de club is gisteren aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Hem kan nalatigheid ten laste worden gelegd.

Behalve de eigenaar van Het Kreupele Paard zijn ook de manager, de artistiek directeur en een zakenman opgepakt. Die laatste was ingehuurd om het vuurwerk te installeren. Volgens het OM worden zij verdacht van nalatigheid en schending van de veiligheidsregels.

President Medvedev heeft zaterdag de directie van de nachtclub gekritiseerd in een speciale videoconferentie. Ook hij sprak van nalatigheid. „Dit is geen moord met voorbedachte rade, maar dat maakt de misdaad niet minder ernstig”, zei hij. Volgens de minister van Noodsituaties, Sergej Shojgoe, zijn de directeuren van de club in het verleden al twee keer beboet wegens het schenden van de veiligheidsregels. Waarom de club toen niet werd gesloten, is onduidelijk.

In Russische nachtclubs en discotheken zijn de plafonds vanwege het rustieke effect vaak met rustieke wilgentwijgen versierd. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt is goedkoop en niet brandbestendig.

De brandveiligheidsvoorschriften worden vaak geschonden in Rusland. De plaatselijke brandweer laat zich daarbij met forse bedragen omkopen, om de overtreding door de vingers te zien. Als er niet wordt betaald, kan een brandveiligheidsvergunning heel lang worden opgehouden. Jaarlijks komen in Rusland 18.000 mensen om door brand, veel meer per hoofd van de bevolking dan in het Westen.

President Medvedev heeft het parlement opgeroepen nieuwe wetten uit te vaardigen voor hen die de brandveiligheidsvoorschriften overtreden. Maar duidelijk is dat de overtredingen alleen effectief kunnen worden bestreden als de corruptie bij de brandweer wordt aangepakt. Op dat gebied heeft Medvedev tot nu toe geen enkel succes geboekt.

Gisteren zijn de eerste drie slachtoffers begraven. De begrafenis van de overige doden, die inmiddels allen zijn geïdentificeerd, vindt vanochtend plaats. President Medvedev heeft voor vandaag nationale rouw afgekondigd. Waarschijnlijk brengt premier Poetin een bezoek aan Perm.

    • Michel Krielaars