Morales wint tweede termijn in Bolivia

Evo Morales, de linkse Boliviaanse president, heeft bij de verkiezingen gisteren zeer waarschijnlijk een tweede termijn gewonnen. Volgens exit polls van de twee belangrijkste peilingbureaus versloeg hij met ruime meerderheid zijn belangrijkste rivaal, de rechtse Manfred Reyes.

Volgens de exit polls komt Morales, een Aymara-indiaan die zeer populair is onder de arme Indiaanse meerderheid in Bolivia, met ruim 98 procent van de stemmen geteld uit op 63 procent. Reyes, voormalige gouverneur van de relatief welvarende provincie Santa Cruz, behaalde 27 procent.

Morales (50) claimde gisteren al de overwinning. Op het balkon van het presidentiële paleis in de hoofdstad La Paz hield hij voor duizenden aanhangers een overwinningstoespraak. Kort daarna gaf Reyes zijn nederlaag toe.

Morales is Bolivia’s eerste president van indiaanse afkomst. In 2005 kwam hij aan de macht met een campagne waarin hij een eerlijker verdeling van de welvaart beloofde in Zuid-Amerika’s armste land. Aanvankelijk mocht hij volgens de grondwet geen tweede termijn, maar met een door hemzelf geïnitieerd referendum in januari dit jaar werd die beperking opgeheven. Tegenstanders beschuldigden Morales daarna van „totalitaire neigingen”.

Gisteren werd ook gestemd voor het Congres. Volgens exit polls komt Morales’ partij in de Senaat op een tweederde meerderheid. In het Huis van Afgevaardigden krijgt de partij ook een meerderheid, maar die is te klein om ongehinderd grondwetswijzigingen door te voeren. (AP, BBC, Reuters)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Morales wint tweede termijn in Bolivia (7 december, pagina 5) staat dat Manfred Reyes voormalig gouverneur was van de provincie Santa Cruz. Dat was hij in de provincie Cochabamba.