Met falende Pantelic heeft Jol een dubbel probleem

FC Utrecht2Ajax0

Ruststand 0-0. 48. Mulenga 1-0, 66. Wuytens 2-0. Scheidsrechter: Nijhuis. Toeschouwers: 23.500

Marko Pantelic dacht vorige week met drie treffers tegen Vitesse zijn critici de mond te hebben gesnoerd. De 31-jarige spits van Ajax stelde zelfverzekerd vast dat hij niets van de kritiek op zijn spel had begrepen. De Serviër zou in de belangstelling staan van verschillende clubs die hem in de winterpauze over willen nemen.

De scouts die Pantelic gisteren in Stadion Galgenwaard tegen een ontketend FC Utrecht bezig zagen, zullen een streep door zijn naam hebben gezet. Want net als eerder dit seizoen in lastige uitwedstrijden tegen AZ en FC Twente gaf de nummer 9 van Ajax niet thuis. Ajax scoorde niet en verloor terecht met 2-0 van FC Utrecht. Het verschil met koploper FC Twente en nummer twee PSV bedraagt na zestien wedstrijden respectievelijk negen en zeven punten. „We komen in dit soort uitwedstrijden in de problemen als we de kansen niet benutten”, verzuchtte Ajax-coach Martin Jol.

Pantelic zou bij Ajax de spits moeten zijn die in belangrijke duels het verschil kan maken. Het tegendeel is tot dusver waar. De aanvaller, die op 1 september transfervrij overkwam van Hertha BSC, maakte zijn zes competitiedoelpunten tegen mindere tegenstanders als SC Heerenveen, Willem II, ADO Den Haag en Vitesse.

In wedstrijden tegen sterkere ploegen als AZ, FC Twente en FC Utrecht wist hij niet te scoren. In dergelijke duels was zijn inbreng zo zwak dat Ajax voorin vrijwel niets afdwong. Pantelic werd keer op keer door Jol vroegtijdig naar de kant gehaald, waarna topscorer Luis Suarez de centrale spits werd. Tegen AZ kon de Uruguayaan zijn ploeg over het dode punt heen helpen, maar tegen FC Twente en FC Utrecht kwam hij niet tot scoren. Volgens Jol is het ook een probleem dat Ajax niet in staat is op 0-0 te spelen.

Jol bleef de afgelopen maanden vertrouwen houden in Pantelic. Toen na een zwak optreden van de Serviër in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van verschillende kanten kritiek werd geuit, nam de coach zijn speler in bescherming. „Neem van mij aan dat dit geen krullenjongen is. We hebben het hier over de spits die met Servië op het WK uitkomt”, stelde Jol. Het probleem met de statische Pantelic is echter dat hij alleen op de plek kan spelen waar Suarez het beste tot zijn recht komt. Als de Servische international zoals gisteren tegen FC Utrecht geen doelpunten maakt, snijdt Jol zich in dubbel opzicht in de vingers. Suarez, die opnieuw noodgedwongen als vleugelspeler moest opereren, kreeg geen enkele kans. Ajax moet oppassen dat zijn sterspeler op deze manier niet gefrustreerd raakt.

Het was wel Suarez die na twintig minuten spelen aan de basis stond van de gevaarlijkste aanval van Ajax. De Zuid-Amerikaan zette met een pass zijn ploeggenoot Ismail Aissati alleen voor doelman Michel Vorm. De kleine middenvelder verzuimde zijn ploeg op een voorsprong te zetten. Naarmate de wedstrijd vorderde gaf Ajax het initiatief uit handen en werd de ploeg in de tweede helft overklast door FC Utrecht. Na een klein uur spelen kreeg Pantelic de enige kans van Ajax in de tweede helft. De spits faalde echter oog in oog met Vorm. Twintig minuten voor tijd werd Pantelic gewisseld voor Miralem Sulejmani.

FC Utrecht verzuimde eerder in het thuisduel met PSV nog te scoren, maar tegen Ajax was de ploeg van trainer Ton du Chatinier wel trefzeker. De doelpunten kwamen op naam van Jacob Mulenga en Jan Wuytens. De treffer van Wuytens was mede de schuld van Pantelic die zijn man bij een corner liet lopen. FC Utrecht maakte duidelijk dat het huidige Ajax nauwelijks verder is dan de ploeg die vorig seizoen onder leiding stond van Marco van Basten. Destijds brak het gebrek aan een adequate vervanger voor Klaas-Jan Huntelaar, die halverwege het seizoen naar Real Madrid vertrok, de ploeg op. De Argentijn Dario Cvitanich maakte de verwachtingen bij Ajax in belangrijke wedstrijden niet waar. De spits is uit het elftal verdwenen om plaats te maken voor Pantelic.

Een verbetering is dat nog niet. De wijze waarop Pantelic zich bij Ajax manifesteert doet een beetje denken aan Patrick Kluivert in het seizoen 2006/2007 bij PSV. Als Ajax tegen een zwakkere tegenstander het overwicht heeft, dan weet Pantelic met zijn routine zijn gebrek aan handelingssnelheid te compenseren. Bij vlagen kan hij dan zijn klasse laten zien. Maar als Ajax in de verdrukking komt en Pantelic grotere afstanden moet afleggen dan is zichtbaar dat de sleet erop zit. Ajax was de afgelopen jaren met het aantrekken van ‘oude’ spitsen als Ismael Urzaiz en Albert Luque al vaker ongelukkig. Als Pantelic niet in dat rijtje van uitgerangeerde aanvallers terecht wil komen, zal hij zich in topduels moeten bewijzen.

    • Koen Greven