Levend kunstwerk pleegt zelfmoord bij staatsgreep

Dvd

Mishima: A Life in Four Chapters

Regie: Paul Schrader€ 9,99 ***

De Japanse auteur Yukio Mishima droomde ervan om van zijn leven een kunstwerk te maken, of toch op zijn minst van zijn dood. In 1970 pleegde hij op de traditionele wijze van een samoerai zelfmoord tijdens een halfbakken poging tot het doen van een staatsgreep.

Mishima (1985) van regisseur Paul Schrader begint en eindigt met dat dramatische slothoofdstuk. Op YouTube is gemakkelijk te controleren hoe dicht Schrader bij de werkelijkheid bleef: het gebouw, de uniformen van Mishima’s privémilitie, de vurige politieke rede die de schrijver voor zijn suïcide hield – alles klopt precies. Daartussen ontvouwt zich juist een hoogst gestileerde film: Mishima’s jeugd, die werd gedomineerd door zijn grootmoeder, is gefilmd in zwart-wit, scènes uit zijn literaire werk juist in uitbundige zuurstokkleuren. Helemaal tot leven komt de schrijver met dit alles niet, maar als intrigerende introductie is de film heel behoorlijk.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn