Kuomintang verliest verkiezingen Taiwan

De nationalistische Kuomintang-beweging onder leiding van president Ma Ying-jeou heeft zaterdag bij lokale en regionale verkiezingen in Taiwan een nederlaag geleden.

De Kuomintang (KMT) verloor een burgemeester- en een gouverneurschap aan de Democratische Progressieve Partij (DPP) bij verkiezingen in zeventien districten en steden.

Taiwanese media en analisten constateerden dat Taiwanezen in toenemende mate ontstemd zijn geraakt over het economische beleid en de buitenlandse politiek van de conservatieve, in de VS opgeleid Ma.

Vooral zijn pogingen om de banden tussen Taiwan en de Volksrepubliek China te versterken, ontmoeten kritiek. De DPP voert permanent campagne tegen de steeds intensievere samenwerking tussen de in naam communistische Volksrepubliek en de Republiek China op Taiwan. „De resultaten laten zien dat we bezig zijn aan een comeback en dat de kiezers tegen een snelle hereniging met China zijn”, aldus DPP-voorzitter Tsai Ing-wen.

De voormalige Taiwanese president en leider van de DPP, Chen Shui-bian, werd in september van dit jaar tot een lange gevangenisstraf veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen.

Ma, wiens partij de grootste blijft, wil begin 2010 met China een vergaand handelsverdrag sluiten waardoor het mogelijk wordt dat Chinese ondernemingen in Taiwan investeren. Omgekeerd is dat al wel mogelijk en dat gebeurt inmiddels op grote schaal.