Kort nieuws Kunst

André Gingras volgt Ton Simons op bij Dance Works

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 7 dec. - Ton Simons vertrekt op 1 maart als artistiek leider van Dance Works Rotterdam en wordt opgevolgd door de Canadese choreograaf André Gingras. Dat meldt het bestuur van Gingras’ groep. De in Limburg geboren Ton Simons (1948) studeerde bij Merce Cunningham in New York, en had daar twintig jaar lang zijn eigen gezelschap. In 1999 kwam hij terug naar Nederland om de Rotterdamse Dansgroep te leiden, onder hem hernoemd tot Dance Works. Simons staat voor de ‘pure’ of ‘autonome’ dans, die niets anders dan dans wil uitdrukken. André Gingras (1966), die met regisseurs Robert Wilson en Peter Stein werkte, maakt juist maatschappelijk geëngageerd werk. De wisseling betekent dus een ommezwaai voor Dance Works.

Tv-serie over Shaffy en List in de maak

AMSTERDAM, 7 dec. - Over het leven en werk van de vorige week overleden zanger Ramses Shaffy maakt de AVRO een televisieserie. Regisseur Michiel van Erp was hier al lang voor de dood van de zanger mee bezig. De dramaserie gaat over de relatie tussen Shaffy en zangeres Liesbeth List, met wie hij veel duetten opnam, zoals Pastorale. De AVRO hoopt de serie in het najaar van 2011 uit te zenden. Wie de rol van Shaffy gaat spelen, weet Van Erp nog niet: „Maar de hoofdrolspeler moet iemand zijn van wie mannen én vrouwen in katzwijm raken. Net als van Ramses zelf in de jaren zestig.” (ANP)

Beeld sleedrijver op klimaattop

DEN HAAG, 7 dec. - De Nederlandse kunstenaar Ap Verheggen presenteert de komende week op de klimaattop in Kopenhagen een enorm beeld van een sleehondendrijver die hij in maart op een ijsberg in Groenland wil zetten. Als het ijs in juni gaat smelten en het beeld de zee opdrijft, kan iedereen de tocht volgen via webcams in het kunstwerk. De beelden zijn te zien via de website coolemotion.org. (ANP)

Rentrée Boermans

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 7 dec. - Regisseur Theu Boermans, die begin dit jaar zijn subsidie verloor, maakt in januari een voorzichtige comeback, met een monoloog voor actrice Katja Herbers, te zien in zijn eigen Amsterdamse Compagnietheater. Het stuk, Fräulein Else, is een bewerking van de novelle van Arthur Schnitzler. Boermans kreeg onlangs gelijk van de rechter toen hij de subsidiestop van De Theatercompagnie aanvocht. De zaak komt voor de Raad van State.